Infrarood panelen, wat kan ik ermee?

Heb jij wel eens aan InfraRood (IR) panelen gedacht? In de oriëntatie voor mijn nieuwe bedrijf Bona Ciklo ontdekte ik dat ik nog weinig over IR panelen wist. De komende jaren hebben woningeigenaren van bestaande huizen (7 miljoen huizen in Nederland!) een enorme uitdaging. Om onze huizen van het gas af te halen en over te stappen op duurzame energie (de zogeheten Energietransitie) zijn flinke stappen nodig. Met DuurzaamRoermond en Bona Ciklo wil ik deze energietransitie boosten, pushen en stimuleren. Maar IR is nog nieuw voor mij. Aan de ene kant kwam ik felle tegenstanders tegen die stelden dat warmtepompen toch echt veel zuiniger zijn en IR panelen misschien wel verboden moesten worden en aan de andere kant voorstanders die stelden dat IR veel comfortabeler is en veel goedkoper kan zijn dan dure warmtepompen.

De dichtstbijzijnde dealer die ik vond is Infraroodpanelen Parkstad van Leona Willems en Marcel Hoenen. In hun huis dat ik recent bezocht wordt de CV-ketel op gas niet meer gebruikt. Zij zijn overgegaan op elektrisch koken en elektrisch verwarmen met IR panelen en hebben geen gas meer nodig. De energie die ze nodig hebben wordt opgewekt door de zonnepanelen op het dak. Het leuke van hun showroom is dat je in werkelijkheid kunt ervaren hoe de IR warmte werkt. IR panelen hangen bij hen aan de muur, het plafond of staan op losse standaarden en het is behaaglijk warm in hun huis. In hun webshop hebben ze verschillende merken voor verschillende prijzen. Er zijn spiegelpanelen, aluminium panelen, glaspanelen, heel veel keuze.

Daarmee kom ik ook direct op het grootste probleem dat ik op dit moment nog heb en waarom mijn zoektocht nog niet afgelopen is. Je kunt namelijk IR panelen in alle prijsklassen kopen. Een paneel van 800 watt kom ik tegen voor prijzen van 300 tot 1100 euro. Voor de leek is het heel lastig de verschillen te ontdekken. Er is nog geen onafhankelijk instituut dat de verschillende panelen test zodat je kan zien wat de verschillen zijn en je zo tot een goede keus kunt komen. De techniek van de panelen is relatief nieuw (90-er jaren vorige eeuw) en ik heb maar 1 boek over dit onderwerp kunnen vinden (Stralingswarmte van Kris de Decker, ISBN 978-90-5972-953-7, lees hier een samenvatting). Uit dit boek leerde ik dat IR verwarming echt heel anders werkt dat de CV-verwarming die we kennen en sinds de 50-er jaren allemaal gewend zijn. Doordat IR verwarming jou en je spullen verwarmt en niet de lucht, kun je behaaglijk leven bij een (veel) lagere ruimte temperatuur. Dat scheelt echt energie en maakt verwarming van sporadisch gebruikte ruimtes mogelijk. Even de IR verwarming aan en na 15 minuten kan je in je “koude” kamer zitten zonder dat je het koud hebt. De gebruikers zeggen dan ook dat het voelt alsof je in de zon zit.

Veel aanbieders, veel prijsverschillen en nog best een cowboy markt. In de energietransitie is Urgenda een belangrijke speler. Zij tonen in de praktijk aan dat van het gas af echt kan en dat we ook niet moeten blijven wachten. Via Thuisbaas kun je in hun webshop ThermiQ panelen kopen. Toevallig vandaag een artikel over IR panelen in het Parool. Ook Richard de la Roy (Eco-Makelaar) uit Venray in mijn netwerk is al jarenlang distributeur voor deze panelen.

Wil jij alvast nadenken over het gebruik van IR panelen in plaats van CV verwarming dan heb ik de volgende opmerkingen:

  • Wek in elk geval je eigen stroom op. Als we elektrisch gaan verwarmen en zo veel meer stroom gaan gebruiken dan zullen er op dit moment alleen maar meer kolencentrales komen. Draag je eigen steentje bij en zorg dat je dak vol komt te liggen, neem deel aan een postcoderoos project bij jou in je omgeving of huur of koop zonnepanelen in een groot project in je buurt.
  • Hoewel IR panelen gebruikt kunnen worden voor het hele huis zie ik de meeste mensen IR panelen toepassen naast een andere verwarming met bijvoorbeeld een warmtepomp. Logisch want een warmtepomp is erg zuinig met stroom en wordt daarom ook door de overheid gesubsidieerd. Via de warmtepomp kun je dan je huis een basisverwarming geven en kun je met IR panelen zogeheten micro-klimaten geven. Dus lekker warm als je stil zit op de bank, maar als je druk bezig bent, een lagere temperatuur in de rest van het huis wat echt energie kan schelen.
  • Weinig gebruikte ruimtes als badkamers, wellicht werkkamers kunnen met IR kort in een behaaglijke ruimte worden veranderd zonder dat de temperatuur van de hele kamer moet stijgen. Wel moet je rekening houden met het feit dat de IR straling vrij zicht moet hebben, je hebt echt schaduw. Dus op de werkkamer met een IR paneel aan het plafond worden je benen onder het bureau koud. Hiervoor zijn speciale bureauIR panelen zodat ook je benen warm worden.
  • Sturing van de panelen gebeurt met een thermostaat, een aan-uitschakelaar, een App op de telefoon of koppeling met een smart home oplossing zodat je alles automatisch kan laten verlopen. Ook daarin veel verschillen.

Zoals gezegd dit is niet de laatste blog over dit onderwerp. Interessant genoeg met meer dan genoeg vragen, binnenkort een vervolg. Heb je specifieke vragen die hierboven niet worden beantwoord, laat het me weten. Binnenkort hoop ik ook in de praktijk in huis een IR paneel te gaan uittesten.

Share
Posted in Bona Ciklo, Bouwen, energieneutraal, IR verwarming, nul-op-de-meter, van het gas af, warmtepomp | 2 Comments

Kiezen voor Volhoudbaarheid op 21 maart

Op 21 maart mogen we allemaal weer bijdragen aan de locale democratie. Hét moment om te laten zien dat de wereldwijde Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties (zie hierboven) echt van belang zijn voor onze eigen toekomst en die van onze kinderen. Het woord Volhoudbaarheid dat ik liever gebruik dan Duurzaamheid, gaat daar over. Ook in de toekomst moet onze manier van leven mogelijk blijven. Onze huidige, verspillende manier van leven met enorme impact op grondstoffen, bodem en klimaat is geen volhoudbare manier van leven.

In Trouw van 24 februari 2018 las ik tot mijn verrassing dat alle locale partijen in 2018 aandacht besteden aan Duurzaamheid.

Dit artikel maakte mij wel nieuwsgierig naar de locale verkiezingsprogramma’s in Roermond op gebied van duurzaamheid. Op de site van de gemeente staat een mooi overzicht van alle deelnemende partijen zodat je snel de programma’s kunt vergelijken.

Dat partijen als GroenLinks, PVDA, D’66 en SP veel aandacht voor duurzaamheid op de verkiezingssite van de partij hebben, verbaasde mij niet. Maar ook LVR, VVD, Denk, Democraten Swalmen hebben verschillende concrete statements over duurzaamheid, energietransitie en circulaire economie. Gelukkig maar, want de recent aangenomen Duurzaamheidsvisie van de gemeente Roermond is ambitieus en vraagt veel actie door het toekomstig college. Sinds maart 2017 is er nog niet veel gerealiseerd doordat partijen op de verkiezing wachten, maar we moeten wel aan de gang!

Jammer dat Stadspartij Roermond, en de partij voor Leefbaarheid en Democratie amper aandacht hebben voor dit thema. Maar het meest verbaasd was ik over het programma van het CDA. Geen woord over duurzaamheid?! Wel stelt het CDA dat Roermond de duurzaamste gemeente van Limburg moet worden, maar hoe, dat laat het programma helaas in het midden. Een gemiste kans volgens mij.

Al met al lijkt het artikel van Trouw de situatie in Roermond redelijk goed te beschrijven, maar voor de kiezer is er wel wat te kiezen op het vlak van Volhoudbaarheid. Ik hoop dat er op 21 maart veel stemmen zijn voor die partijen die aan de gang willen gaan met de Duurzaamheidsvisie van de gemeente Roermond. Het is twee voor twaalf, we kunnen echt het verschil maken op veel vlakken, maar moeten wel aan de gang.

Share
Posted in circulaire economie, energiebesparing, energieneutraal, Tips | Leave a comment

Regenpijp afkoppelen

Sinds kort kun je in Roermond en andere Limburgse gemeentes weer subsidie krijgen als je je regenpijp afkoppelt van de riolering. Door de klimaatverandering en de daarbij horende heviger buien zullen we steeds vaker wateroverlast krijgen in de stad. Onder andere doordat de stad versteend is, dat wil zeggen dat alles wordt bestraat met asfalt en klinkers. Het regenwater kan slecht de bodem in en stroomt naar de riolering. Steeds vaker is de capaciteit van de riolering onvoldoende. Bij ons in de straat staat regelmatig 10 cm water op het fietspad maar elders komt bij andere mensen het water via de toilet of drempel het huis in. Minder stenen in de stad kan helpen de waterafvoer naar de bodem te stimuleren. Operatie Steenbreek richt zich op het verwijderen van tegels in ons stadsgezicht. Maar jij kan ook een belangrijke bijdrage leveren door ervoor te zorgen dat het regenwater dat op jouw dak valt niet in de riolering terecht komt maar in de bodem wordt opgenomen. Dit wordt afkoppelen genoemd, je koppelt de regenpijp los van de riolering. Zoals gezegd stimuleert de gemeente dit gedrag via subsidie. Via deze pagina van de gemeente kun je subsidie aanvragen.

Bij de uitleg over afkoppelen wordt gesteld dat je wel aan de waterberging in je tuin moet denken. Je moet er geen moeras in gaan creëren. Ik las bij de uitleg niets over de bufferklinker, maar Coen Wijnhoven uit Swalmen kan die wel leveren aan particulieren. Op het plaatje bovenaan de pagina zie je wat de tegel doet. Onder de verharding zit een geintegreerde waterberging. Water wordt afgevoerd naar beneden en daarna langzaam door de bodem opgenomen. Meer info op de website.

Binnenkort meer nieuws over de activiteiten van Coen. Hij ontwikkelt ook een oplossing om in bestaande bestrating groene tegels te maken. De echte uitvoering is in staal, het idee wordt uitgelegd in onderstaand filmpje.

Share
Posted in Uncategorized | Leave a comment

Muurisolatie op een circulaire manier

In onze kamer bevond zich nog een koude muur, een zijmuur naar de spouw tussen ons en ons buurhuis. Deze muur was niet geïsoleerd toen onze buitenmuur aan de binnenkant werd geïsoleerd door een aannemer enkele jaren geleden. Op dit moment ben ik bezig met duurzame materialen deze wand op circulaire manier te isoleren. De webshop Groenebouwmaterialen hielp me daarbij. Natuurlijk had ik glaswol of steenwol kunnen gebruiken zoals de aannemer ook gedaan heeft, maar ik in het productieproces van deze nieuwe stoffen zijn zeer hoge temperaturen gewenst, het glas of de steen moet immers smelten. Dat moet toch anders kunnen, meer duurzamer/volhoudbaarder?

Op de genoemde site had ik drie keuzes, wol, hout en textiel. De houten en textiele isolatie worden gemaakt van oude materialen wat veel minder energie vergt. Op de foto is te zien hoe de textiele platen tussen het lattenwerk worden gemonteerd. Makkelijk te verwerken zonder mondmasker of handschoenen die vaak nodig zijn bij glas en steenwol. Voor de akoestische scheiding werd schapenwol vilt ingezet. De mensen van de Groenebouwmaterialen site hebben me uitstekend van advies gediend, een aanrader.

Wist jij dat ALLE textiel in de textiel recycling container/zakken mag worden gestopt? Vaak gooien mensen kapotte kleding nog gewoon weg omdat het niet meer bruikbaar zou zijn. Via repurpose, het aanwenden in een andere toepassing, kan echter dit soort kleding uitstekend opnieuw worden ingezet, zoals in deze isolatieplaten.

De afwerking wordt gedaan met Fermacell Greenline gipsplaten van gerecycled gips en papier en wol. Deze platen binden schadelijke stoffen uit de lucht en dragen bij aan een gezond binnenklimaat. Dit in tegenstelling tot gewone gipsplaten die vaak kleine hoeveelheden radioactief radon in de ruimte verspreiden.

Circulair bouwen betekent dat de materialen die je gebruikt bij sloop makkelijk kunnen worden losgemaakt en hergebruikt. Dat betekent zo min mogelijk lijm, gewoon schroeven.

Ik moet ook nog verder omdenken. De volgende keer moet ik niet naar de Gamma gaan voor FSC hout maar gewoon tweedehands houten balkjes gaan scoren. Maar zoals gezegd, je moet echt een andere pet opzetten als je anders wilt gaan verbouwen. Zo blijft er altijd nog wat te verbeteren.

Heb jij ook circulair of duurzaam verbouwd of zie je nog uitdagingen, laat het weten in de reacties.

Share
Posted in Bouwen, circulaire economie, energiebesparing, Isolatie, Kleding, Minder grondstoffen, Nederlandduurzaam2050, Wonen | Leave a comment

Volhoudbaarheid

Het standaard woord Duurzaamheid dekt voor mij vaak de lading van activiteiten die ik belangrijk vind. Echter net zo vaak wordt Duurzaamheid vermengd met zaken die verder van de kern van de zaak staan zoals in “duurzame inzetbaarheid”, een term die in het bedrijfsleven vaak wordt gebruikt. Of wordt duurzaamheid gegeven aan iets dat lang mee gaat, ongeacht hoe het wordt gemaakt of verwerkt als het uiteindelijk kapot is. Vandaar dat ik ben begonnen met het gebruiken van het Zuid-Afrikaanse woord voor duurzaamheid, te weten Volhoudbaarheid. Onder andere op de website van mijn eigen bedrijf Bona Ciklo kom je de term tegen. Maar ik kom het steeds vaker tegen, ik ben niet de enige die het een goede term vind.

Voor mij is het Brundtland rapport “Our common future” uit de 80-er jaren nog steeds actueel. Wij in onze generatie moeten zoveel of zo weinig van de grondstoffen en middelen van de aarde gebruiken dat onze kinderen met dezelfde levensstijl ook nog goed en prettig kunnen leven. Daar is op dit moment geen sprake van. Als iedereen op aarde zou leven zoals wij nu doen zouden we 4-5 aardes nodig hebben. We hebben er maar één , dus het roer moet echt om. We doen veel te veel zaken die niet volhoudbaar zijn, we vervuilen het milieu, veroorzaken klimaatveranderingen en putten de grondstoffen uit. Gelukkig zijn er steeds meer keuzes die we zelf kunnen maken die wel passen in een circulaire economie, een volhoudbare economie. Vaak moet je er naar zoeken, is het vaak duurder doordat alle milieu impact meegenomen wordt of doordat mensen een fair loon krijgen, maar als je wilt, kun je tegenwoordig best kiezen. Met mijn blog op DuurzaamRoermond, maar meer nog met mijn activiteiten in Bona Ciklo, mijn eigen bedrijf, hoop ik bij te dragen aan Volhoudbaarheid.

Vandaar dat ik graag Volhoudbaarheid hanteer, Zuid-Afrikaans voor Duurzaamheid. Het geeft de kern van “Our Common Future” goed  aan.

Een mooie uitleg vond ik op Youtube:

 

Share
Posted in Algemeen, Bona Ciklo, circulaire economie, Klimaatverandering, Nederlandduurzaam2050, Volhoudbaarheid | Leave a comment