Investeer in onze toekomst

Als jij nog spaargeld op je spaarrekening hebt staan weet je hoe weinig rente je daar tegenwoordig op krijgt. Met de inflatie en de vermogensheffing wordt jouw spaargeld alleen maar minder waard. Goed is te zien dat de ASN beleggingsfondsen als beste zijn getest. Niet alleen als beste wat betreft de aard van de investering, groen en duurzaam, maar ook getest als best renderende in 2017. Maar ook als je niet op die manier wilt beleggen wil ik je vandaag wijzen op twee andere interessante investeringsmogelijkheden.

Aan de coöperatie Zuidenwind besteedde ik al eerder aandacht. De coöperatieve molen de Coöperwiek in Neer is al geruime tijd voor een groot deel in handen van privé investeerders uit de regio. Deze zien de waarde van hun investering mooi toenemen (4-6% rendement) en bovendien wordt een deel van de winst omgezet in locale nuttige projecten. Het bewijst dat de coöperatie echt werkt, de winsten blijven in de Regio in plaats van weg te vloeien naar aandeelhouders van grote investeerders of naar China. Op dit moment wordt ook flink wat geld gestoken in de voorbereiding van meerdere molens in de buurt. Als de besluitvorming verder positief verloopt, valt er binnenkort weer wat te investeren en zal Zuidenwind actief op zoek gaan nieuw geld. Misschien wel jouw spaargeld?

Een andere mogelijkheid die ik jullie onder de aandacht wil brengen zijn de projecten van Weertenergie. Ook als je niet in Weert woont kun je investeren in mooie projecten zoals zonnedaken met een buurtbatterij en windenergie. Kijk maar eens op hun website rond en/of wordt lid van de coöperatie.

Share
Posted in Nederlandduurzaam2050, Tips, windenergie | Leave a comment

Gelijkspanning

In de media kom ik er nog niet veel over tegen, maar op de achtergrond wordt er volop ontwikkeld aan een tweede stroomnet in ons huis en bedrijf. Dit net draait op gelijkspanning. Op een site als DirectCurrent vind je veel informatie. Wat je misschien niet weet is dat veel apparatuur uiteindelijk op gelijkspanning werkt. Veel lampen, laptops, telefoons krijgen stroom via een adapter die in de 220V aansluiting thuis geplugd zit. In meer en meer huizen komt deze stroom van zonnepanelen. Deze voeden 220V naar jouw apparaten die wordt gemaakt met een omvormer vanuit gelijkspanning die door de zonnepanelen wordt opgewekt. Elke omvorming van gelijkspanning naar 220V wisselspanning kost energie. Kijk maar hoe warm je oplader van je telefoon wordt. De voorstanders van een gelijkspanningsnet in huis willen dat de stroom van de zonnepanelen rechtstreeks jouw apparaten kan voeden zonder onnodig energieverlies. Ook de thuisaccu kan op gelijkspanning rechtstreeks worden aangesloten. Ik laat me vertellen dat het naast zuiniger ook veiliger is. Ik ben er geen expert van, ik hoop er de komende tijd meer over te leren en eventueel over te bloggen.

Share
Posted in gelijkspanning, LED lampen, Wonen, Zonne-energie | Leave a comment

Van het gas af

 

 

 

 

 

 

In deze week van de zwaarste aardbeving sinds jaren in Groningen als gevolg van de aardgaswinning, is de vraag in de titel weer erg actueel. Meerdere lezers van mijn blog denken na over alternatieven voor de CV. Vandaag en morgen (12/13 januari 2018) bezoek ik een workshop van ODE decentraal (de Organisatie voor duurzame energie) en Hier Verwarmt over coöperatieve warmtenetten. Het vindt plaats in Culemborg waar Thermobello als warmtenetbeheerder al actief is. Veel verwacht ik te leren van de Deense deelnemers. In Denemarken is al in de 70-er jaren besloten dat men niet afhankelijk wilde zijn van fossiele brandstoffen die moeten worden geïmporteerd vanuit het buitenland. Vergaande maatregelen hebben er toe geleid dat veel Denen nu hun huis verwarmen via warmtenetten die bovendien coöperatief en decentraal worden beheerd. In de wijk wordt centraal warmte opgewekt via biomassa, of zonne-energie (of restwarmte van de electriciteitsproduktie of zelfs afvalverbranding) en wordt de warmte naar de huizen getransporteerd via dikke buizen. Een klimaatwet die de Denen al jaren hebben, verbiedt het maken van winst op de distributie van warmte waarmee de deur werd geopend voor energiecoöperaties en de genoemde decentrale oplossingen. Erg interessant en wellicht ook wat voor de Nederlandse situatie. Ik droomde al van het aanleggen van geïsoleerde pijpen voor warmte tijdens de rioolrenovatie op de Kapellerlaan in 2019. Velen hebben mij echter uitgelegd dat warmtenetten in Nederland een verhaal van de lange adem zijn. Zeker door de lage gasprijs in Nederland zijn alternatieven voor onze gasverslaving moeilijk implementeerbaar. In Wageningen proberen ze ook de werkzaamheden te combineren met de vervanging van het riool, dus wellicht levert deze dag nog leuke contacten op.

Waarom coöperatief? Bij zonnepanelen en soms bij windmolens zoals de Cooperwiek in Neer speelt de lokale energiecoöperatie een rol. Deze vorm van energie-opwekking wordt steeds belangrijker en het aantal energiecoöperaties neemt snel toe, zoals goed te zien is op het jaarlijks congres van Hier Opgewekt, de organisatie die de Energiecooperaties ondersteunt. Bij een energiecoöperatie nemen de mensen zélf het initiatief in handen met als één van de grote voordelen dat de opbrengsten in de regio kunnen worden geïnvesteerd in plaats van dat de opbrengsten naar de aandeelhouders van de grote energiereuzen gaat. Zo kunnen lokale banen ontstaan. Energiecoöperaties zoals in Roermond de energiecoöperatie RoerOm Energie, draaien veel op enthousiaste vrijwilligers ondersteund door organisaties als Hier Opgewekt en Hier Verwarmt. Wil jij actief worden in dit veld en Nederland van het gas af helpen, meld je aan bij je plaatselijke energiecoöperatie, bijvoorbeeld RoerOm Energie!

Share
Posted in Bouwen, Nederlandduurzaam2050, RoerOm Energie, van het gas af, warmtenet | Leave a comment

Kapotte omvormer

Mijn eerste zonnepaneelinstallatie heeft de afgelopen 10 jaar goed gefunctioneerd, maar helaas heb ik de afgelopen maanden met een kapotte omvormer moeten afrekenen. Degene die onze voorlichting hebben gevolgd ten tijden van het “500 zonnedaken in Roermond” weten dat we toen aangaven dat je rekening moet houden met de vervanging van de omvormer tijdens de levensduur van de panelen. Een omvormer gaat misschien 10-15 jaar mee. Nu ik dit schrijf zoemt de omvormer weer keurig met dank aan de ZPV, de zonnestroomproducenten vereniging waarvan ik al jaren lid ben. Ik wil graag mijn ervaringen delen, hopelijk gaat een reparatie bij jullie nog soepeler.

Het heeft zeker 11 maanden geduurd voordat ik er achter kwam dat ik een probleem had. De tegenvallende stroomopbrengst weet ik namelijk aan de enorme bomen in de Kapellerlaan. Ik heb tegenwoordig echt last van schaduw en heb maanden gedacht dat dit de afname veroorzaakte. Toen ik wilde onderzoeken op welke tijd welke panelen door schaduw werden getroffen en ik misschien wel een schaduwoplossing moet installeren, bemerkte ik mijn fout. Ik heb op het zuiden gericht 11 panelen die hun stroom aan een viertal Steca omvormers leveren. Ik kan de omvormers apart monitoren met de oplossing van FP4all. Zo zag ik dat omvormer 3 al bijna een jaar niets doet. Oeps! Omdat de installateur van de eerste 6 panelen failliet is (Bel de Zon) en de installateur van de andere 5 panelen weg is bij het bedrijf dat hij heeft opgericht (HVP Duurzaamheid) vreesde ik een lastig traject. Omdat ik niet handig met de stroom van zonnepanelen ben heb ik toch maar HVP Duurzaamheid laten komen voor een oplossing. De monteur vond dat de kabel los zat, heeft deze vastgezet en is weer weggegaan. Helaas geen verschil dus ik was 95 euro armer en had nog geen oplossing. Ik heb om verdere voorrijkosten te voorkomen zelf de kabels en de omvormers moeten omwisselen om te constateren dat de derde omvormer gewoon defect was. HVP bood aan voor meer dan 325 euro exclusief montage een nieuwe, kleine, omvormer te leveren. Omdat daarmee ook mijn FP4all monitoring waardeloos zou worden ben ik zelf maar gaan zoeken. Volgens Google  zijn Steca omvormers goed te repareren en zelfs nog nieuw te koop voor 250 euro. Maar veel belangrijker was dat ik ook vond dat de Zonnestroomproducentenvereniging ZPV ook een reparatie afdeling heeft. De ZPV is op één van de eerste edities van de Duurzame Dag in Roermond ook aanwezig geweest, misschien zijn er wel meer mensen lid. Ik ben in elk geval lid en kwam in aanmerking voor reparatie. No cure No pay indien reparatie te duur zou zijn, alleen de verzendkosten komen voor eigen rekening. Ik moest natuurlijk zelf de omvormer demonteren maar Bart van de ZPV bood aan met een videogesprek mij te assisteren als ik er niet uit zou komen. Uitbouwen en opsturen en later weer monteren ging erg soepel. De rekening uiteindelijk 30 euro met 1 jaar garantie. Dit vind ik toch wel véél duurzamer dan weggooien en vervangen door een nieuwe omvormer! Een super service van Bart.

Wat is de moraal van dit verhaal?

  • Ik hoop echt dat jullie installateur wel thuis geeft als er een defect aan de installatie optreedt. Doordat zonnepanelen zo lang meegaan (25+ jaren) zullen er mogelijk ook andere gebruikers tegen deze problemen aanlopen.
  • Er zijn goede reparatiediensten die je defecte omvormer kunnen repareren, googlen heeft zeker zin.
  • lid worden van de ZPV lijkt een goed plan, gewoon doen!
  • monitoren blijft belangrijk. Kijk regelmatig of je panelen nog wel genoeg stroom opleveren, er kan zomaar een defect in optreden dat je niet zomaar merkt.
  • In de circulaire economie is repareren essentieel, helaas dat de installateur geen toegang heeft tot reparaties en ik als klant er zelf achteraan moest gaan.
Share
Posted in Algemeen, circulaire economie, hergebruik, Recycling, Repair Café, Tips | 2 Comments

Little people

[waarschuwing: soort van advertorial]

[update: nu via Wowdeal 35% korting mogelijk]

Dit keer een blog die minder dan normaal met duurzaamheid in de betekenis van volhoudbaarheid te maken heeft. In het kader van mijn opleiding tot 3D specialist dat ik met Bona Ciklo in wil gaan zetten in het kader van Repair Cafe achtige zaken, ben ik met Nicole op bezoek geweest bij Lil People Fctry, de kleine mensen fabriek. Deze 3D print shop zit aan de Kraanpoort in Roermond, een beetje verscholen voor het winkelend publiek. De enthousiaste jonge ondernemer Noel, op de foto met kerstmuts, heeft ons uitgebreid rondgeleid, ik vond dat hij wel wat reclame verdiend had.

Ik was verrast toen hij ons de scanning-kamer toonde. Wel 70 spiegelreflexcamera’s zijn in staat om jouw hele lichaam in 1/80 van een seconde te scannen, heel snel dus. Op deze manier is het zelfs mogelijk om huisdieren en kinderen  te fotograferen en tot een mooi beeldje om te zetten. Want dat wordt vervolgens gedaan. De software maakt van alle 70 opnames 1 groot bestand dat in 3D jouw lichaam en kleding toont, in alle details.  Je moet maar eens in de winkel gaan kijken welke gedetailleerde beeldjes hij al heeft staan. Wel toonde hij ons hoe arbeidsintensief het aanpassen van de scan en later de beeldjes is! Als de scan klaar is wordt die in een 3D printer met zandsteen in kleur (!) afgedrukt. Op de foto rechts zie je een beeldje dat nog bedekt is met poeder dat niet is gebruikt. Heel voorzichtig wordt alle ongebruikte poeder verwijderd en komt jouw gekleurde replica te voorschijn.

Via een groot aantal nabewerkingsstappen van aanbrengen van verhardingslaag en bijschuren van ongewenste details wordt jouw beeltenis klaargemaakt. Na 3-4 weken is jouw eigen IK klaar. Je kunt je eigen IK bestellen van 10 tot 35 cm waarbij vooral de beeldjes van meer dan 25 cm erg mooi en duidelijk zijn. In zijn winkel vind je een aantal markante Roermondenaren en voorbeelden van verschillende groottes. Ik heb al gezegd hoeveel handwerk er nog aan te pas komt, goedkoop zijn de mooie beeldjes dan ook niet. Maar mogelijk wel een mooie herinnering aan je trouwdag, je ouders of je huisdier.

De scan ruimte staat veel stil tijdens al die handbewerkingen. Als je nog een idee hebt hoe deze ruimte gebruikt kan worden voor hoogwaardige scans (bijvoorbeeld voor het ziekenhuis voor protheses?), neem contact met de mensen van Lil People FCTRY!

Noel stuurde nog een update die goed raakt aan duurzaamheid. De scanner zou natuurlijk goed gebruikt kunnen worden voor het scannen van je lichaam waarmee het opsturen van kleding die niet past in de toekomst wellicht tot het verleden kan horen. Dat zou goed nieuws zijn, zeker als je je realiseert dat teruggestuurde kleding vaak weggegooid wordt of als tweedehandskleding moet worden weggezet. En dan niet te vergeten hoeveel fossiele energie er gebruikt wordt voor dit onnodige transport. Leuke toekomstontwikkeling voor 3D scannen dus.

Share
Posted in Algemeen, Tips | Leave a comment