Heb ik al een warmtepomp?

Alweer 3,5 jaar geleden vroeg ik via een blogpost installateurs om de laatste stap verduurzaming van ons huis te komen doen. Na alle isolatie die we hadden aangebracht en maatregelen die we hadden genomen voor verduurzaming was ik van mening dat ik met zelf opgewekte duurzame stroom, mijn huis op een goede duurzame manier zou kunnen verwarmen. Ik had allang een blogpost willen schrijven met plaatjes van de geïnstalleerde warmtepomp op de Kapellerlaan. Zoals uit het stuk in de Limburger van 16 januari bleek, zijn niet alle installateurs al zo ver dat een offerte voor een warmtepomp gesneden koek is. Van sommige installateurs kreeg ik na het huisbezoek nooit een offerte, zelfs niet na wat bellen. Anderen zeiden direct bij binnenkomst dat ik gewoon een CV ketel moet nemen, ik zou een warmtepomp toch nooit terugverdienen. Gelukkig wordt er door CIVIL, het opleidingsinstituut hard gewerkt aan het opleiden van installateurs bij ons in de regio. Dat merk ik ook in de kwaliteit van de offertes die ik tegenwoordig krijg. De tijd waarin het installeren van een CV-ketel de snelste manier is van geld verdienen, zal voorbij gaan. We moeten immers af van onze verslaving van fossiele brandstoffen. Duurzame energie, opgewekt door wind- en zon is een goed alternatief om je huis te kunnen verwarmen. Zeker als je de stroom zelf opwekt met zonnepanelen of je deelneemt in een postcoderoos project of aandeelhouder van een windmolen. Doordat onze stroom nog steeds voor een groot deel wordt opgewekt door kolengestookte centrales komt er bij de overgang naar elektrisch verwarmen niet persé minder CO2 vrij ten opzichte van je gasgestookte CV ketel. Maar natuurlijk wel als je tegelijkertijd investeert in zonnepanelen.

Ik hoop nog steeds deze winter de overstap te kunnen maken naar een warmtepomp. Ik zou graag een demowoning hebben waar we kunnen laten zien dat verwarmen met een warmtepomp ook voor bestaande bouw realistisch is. Misschien een hybride, dus een combinatie van een warmtepomp en een gasgestookte CV ketel, maar misschien toch ook wel een full-electric Lucht-water warmtepomp oplossing. In principe zijn we er klaar voor, nu alleen nog de installateur vinden die het voor een redelijke prijs wil doen. Naast direct contact met locale installateurs heb ik recent ook contact gehad met Klimaatexpert.com, THE FCTRE en heb ik via een kennis ervaringen vernomen van Energie in Huis. Deze landelijk opererende organisaties werken samen met eigen of locale installateurs maar hebben als voordeel dat ze van het onderwerp al veel kennis hebben. Sommigen van hen leiden de installateurs actief op tijdens de installatie van bestelde apparatuur. Datzelfde zie je ook bij de fabrikanten van warmtepompen, die vaak zelf de oplevering testen op goede werking.

Ik hoop echt binnenkort de echte foto’s van de warmtepompinstallatie bij ons huis aan jullie te kunnen showen. Inclusief een uitgebreid verhaal over wat er allemaal bij komt kijken. Want we zijn in de fase van 3,5 jaar wel heel veel verrassingen tegen gekomen!

Door de aandacht in het Klimaatakkoord voor warmtepompen en de zorg voor het veranderende klimaat zijn consumenten op grote schaal zelf op zoek naar informatie over warmtepompen. Er komt meer en meer goede onafhankelijke informatie beschikbaar. Goede bronnen zijn:

Een onverwacht tegengeluid wil ik jullie ook niet onthouden. Lars Boelen uit Weert heeft zelf al lang een warmtepomp en adviseerde die tot voor kort ook. Toch zag hij in de praktijk dat mensen wel een warmtepomp wilden maar er nog helemaal niet klaar voor zijn. Goed je huis isoleren, ventileren, lage temperatuur radiatoren of vloerverwarming plaatsen en gaan verwarmen op lagere temperatuur zijn goede eerste stappen om met je huis aan de gang te gaan zonder je CV ketel direct te gaan vervangen. Doordat de warmtepomp in Nederland nog nieuw is, is die best duur en wordt door verschillende mensen verwacht dat de prijzen nog naar beneden zullen gaan. (Eerlijk gezegd zijn er ook mensen die verwachten dat de prijzen niet naar beneden gaan aangezien de warmtepomptechnologie niet nieuw is in het buitenland en allang op grote schaal wordt toegepast.) Ik kan zijn blogpost op installatie.nl van harte aanbevelen. Bovendien heeft hij een speciale website gestart met alle tips rond verduurzaming van je huis. Doel is het uitbrengen van een ebook, maar ondertussen kun je alle tips tijdens het schrijven al meelezen. De lezers van mijn blog die via de mail een reactie sturen over het onderwerp van de warmtepomp (dat kan van alles zijn: positieve of negatieve ervaringen, een vraag, een suggestie of tip) maken een kans op het winnen van een gratis toegang tot dit ebook. Onder de inzenders verloot ik een gratis toegang tot dit boek. Pak je kans en stuur me een mail of reageer via het contactformulier op deze site.


Share

Voordelig in je huis investeren

Woon je in bestaande bouw en wil je wel maatregelen nemen om energie te besparen dan is het wellicht goed om eens rond te kijken op de site van het nationaal EnergieBespaarFonds en de EnergieBespaarLening. Je huis volledig isoleren, van een warmtepomp voorzien en/of bedekken met zonnepanelen, het kan aardig in de papieren lopen. Je verdient het altijd terug want je energiekosten gaan fors naar beneden, maar niet iedereen heeft 15000 of 25000 € op de bank. Via het Energiebespaarfonds kun je makkelijk geld lenen tegen een voordelig tarief. Bovendien, en ik wist dat echt niet, kan je de betaalde rente ook fiscaal aftrekken zoals je met de hypotheekrente doet. De EnergieBespaarLening gaat immers in je huis en wordt afgelost in maximaal 15 jaar. Voor het afsluiten van deze lening wordt wel een BKR toets gedaan maar er zijn geen andere administratieve acties als inhuren van een notaris of afsluitprovisie. De overheid probeert het verduurzamen van je woning zo makkelijk mogelijk te maken!

Let op de kleine lettertjes. Zonnepanelen mogen maximaal 75% van de lening bedragen, voor kleinere bedragen tot 5000 euro moet je in 7 jaar terugbetalen. De site is redelijk helder, de meeste vragen die ik van tevoren had, worden goed beantwoord. Alleen de fiscale aftrekbaarheidsvraag werd onbeantwoord. Je wordt doorgestuurd naar de belastingdienst site waarop ik het antwoord niet heb kunnen vinden. Een telefoontje naar de belastingdienst bevestigde de fiscale aftrekbaarheid.

Doe er je voordeel mee!

Share

De kunst van het veranderen, geef jezelf een cadeautje

Uit ervaring weet ik hoe lastig het kan zijn te veranderen. Aan de ene kant weten we dat de manier waarop we de grondstoffen van de aarde gebruiken niet Volhoudbaar is, het gaat de draagkracht van de aarde ver te boven. Maar waar moet je beginnen als je wilt veranderen? De problemen lijken zo complex en wat draagt jouw kleine actie bij tot die grote problemen? Als je zo denkt ga je inderdaad niet snel bewegen. Je kijkt naar anderen en ziet hoeveel anderen (ook) niet veranderen. Het is mijn overtuiging dat je alleen kan veranderen door te gaan doen. Kleine, realistische stappen maken het leuk om met je nieuwe leefpatroon aan de gang te gaan. Als het lukt, ontdek je hoe leuk het is om anders te leven. Je werkt immers aan een betere toekomst voor jezelf en je familie. Geef jezelf regelmatig een cadeautje door je eigen impact op het milieu en het klimaat aan te passen.

Laat me een voorbeeld nemen uit mijn eigen leven. Ik reisde vroeger veel met de trein en wist hoe makkelijk dat kan zijn. Voor mijn werk heb ik jarenlang met de auto via de A2 naar mijn kantoor moeten rijden. De fabriek in Genk en de Beitel waren slecht of niet bereikbaar met het openbaar vervoer. Echter ook toen mijn kantoor in Sittard was, bleef ik met de auto naar het werk gaan. Ik accepteerde de file, de ergernis op de weg en maakte niet de stap om weer zoals vroeger, met de trein te gaan. Rijkswaterstaat heeft mij toen een Nudge, een duwtje gegeven. Gratis met de trein voor een aantal weken was voor mij weer voldoende om te ontdekken hoeveel voordelen er aan het reizen met de trein zitten. Daarna ben ik nooit meer uit de trein gestapt voor mijn woon-werkverkeer. Het verschil tussen rijden op LPG of benzine in je eigen auto en het OV dat rijdt op groene stroom is enorm, zo veranderde zo mijn impact. Ik had minder stress, las lekker de krant in de trein, kreeg extra beweging door het lopen van en naar het station, eigenlijk alleen maar voordelen. Ook al omdat de reistijd zonder file vergelijkbaar was. Wat leerde ik hiervan? Soms moet je dingen gewoon doen en ervaren. Je zult versteld staan hoe makkelijk dingen waartegen je opkijkt soms gewoon kunnen zijn. Geniet ervan!

Dus wil je aan de gang gaan, houdt het klein. Probeer niet alles tegelijk te veranderen, maar stel realistische doelen. Zomaar wat acties die je kunt doen:

  • ga eens met de (elektrische) fiets naar je werk in plaats van met de auto
  • koop je nieuwe spullen eens in het kringloopcentrum in plaats van nieuw dat bespaart grondstoffen
  • zet de thermostaat in de woonkamer eens een tijdje een graad lager en trek indien nodig een trui aan. In eerste instantie moet je wennen, maar na een paar dagen weet je niet beter. Je bespaart zo 7% op je gasverbruik!
  • doe eens een vakantie/stedentrip met de trein in plaats van het vliegtuig
  • ga eens naar de Ekoplaza. Inderdaad vaak wel duurder dan bij AH en de Jumbo of de Lidl. Maar jouw aankoop daar heeft veel minder impact op klimaat en milieu, dat is toch ook veel waard? Geniet van je invloed!
  • Vraag een offerte aan voor het huren van zonnepanelen. Zonder eigen geld en in veel gevallen netto goedkoper dan je huidige energiekosten, toch zonnepanelen op het dak. Zo simpel draag je bij tot een groenere omgeving.
  • enz. enz.

Ik werd laatst getroffen door een artikel dat ik kon lezen via Topics, getiteld “Waarom we ‘goeddoeners’ vaak irritante mensen vinden” (Helaas alleen leesbaar als je een abonnement hebt op de Volkskrant, Trouw, Tubantia, AD of de Belgische kranten). Het kwam er op neer dat we het lastig vinden om mensen die het goede voorbeeld geven, na te doen. Teveel kijken we naar wat we niet goed doen en voelen ons schuldig en gaan dan in discussie met hen die het in principe goed doen. Stop daarmee, ga aan de gang, merk hoe leuk het is en houd vol! Het kan echt, genieten en milieuvriendelijk leven.

Share