Circulaire campus in Sittard

In de Dutch Earth Week die recent werd gehouden heb ik een bezoek gebracht aan de circulariteit campus in Sittard, Berkenlaan 52. Een oude school in Sittard waar verschillende bedrijfjes gevestigd zijn die “afvalstromen” verwerken tot nieuwe producten. De foto bovenaan geeft een voorbeeld van de producten die kunnen worden gemaakt van oude brandweer of ambulancekleding. Deze worden door Pour gemaakt. Erg mooi.

De firma Denimx maakt van oude kleding zoals spijkerbroeken harde kunststof vormen. De oude kleding is herkenbaar in het eindproduct wat een speciale touch geeft. Wat te denken van een ambulance waarvan alle laden en kisten gemaakt zijn van oude kleding. De oude kleding nog steeds herkenbaar maar niet weggegooid als afval.

Ik sprak met Valerie van de firma van Kalthoven. Deze firma scheidt het afval in verkoopbare componenten. Op de foto zijn voorbeelden van de gesplitste grondstoffen te zien.

Roul Schroijen van de firma PPRecycling (plastic product recycling) uit Swalmen liet zien hoe van ons plastic afval hoogwaardige plastic producten kunnen worden gemaakt en dat het allang niet mee gaat om de obligate bermpaaltjes.

Initiatiefnemer Frans Beckers van de circulairity campus gaf aan dat veel van de bedrijfjes in de campus gebruik maken van medewerkers met afstand tot de arbeidsmarkt waardoor er ook bijgedragen wordt aan de Limburgse banen en economie.

 

Share
Posted in Blauwe economie, hergebruik, Kleding, Minder grondstoffen, Nederlandduurzaam2050, Tips | Leave a comment

Blauwe economie in Nederland

In Rotterdam bevindt zich de Blue City in wat vroeger het Tropicana tropische zwembad was. In dit gebouw zitten bedrijfjes in de circulaire economie die met de afvalstromen van de ene partij nieuwe producten of diensten maken. Het verschil tussen groene economie en de blauwe economie is dat in de blauwe economie waarde wordt toegevoegd tijdens de keten en dat de blauwe economie in principe goedkoper moet zijn dan de gewone. De groene economie waarbij schonere processen de producten maken is vaak duurder. Günter Pauli, lid van de club van Rome, is de initiator van de blauwe economie. Zijn recente boek geeft goed weer wat voor voorbeelden er zijn van de blauwe economie. Economische modellen die in zich hebben dat er meer banen komen, geen afval wordt geproduceerd en dat de aarde wordt hersteld. Voorbeelden uit zijn boek zijn:

 • Koffiedrab wordt opgehaald en op de drab groeien paddestoelen. Deze paddestoelen zijn eiwitbronnen en de resterende drab kan als veevoer worden verkocht. In plaats van dat 2% van de koffieplant wordt omgezet tot een bakje leut, wordt alles omgezet tot nuttige producten. (zie ook de video beneden)
 • Stone/Steen papier. Van mijnafval wordt met afvalplastic een waterbestendig papier gemaakt dat gewoon kan worden beschreven en recyclebaar is in de plastic of papierafvalstroom.
 • Zijde wordt gebruikt in biocomposieten. Volledig biologische en afbreekbare alternatieven voor plastic gebaseerd op aardolie.
 • Regeneratieve landbouw. De huidige landbouw gebruikt de grond eenzijdig om met mest en enkele mineralen eenjarige planten te kweken. Als je terug gaat naar permacultuur, regeneratieve landbouw, meerjarige gewassen, en gemengde teelt kun je met goede of zelfs betere opbrengst landbouw bedrijven die de grond en de aarde niet uitput. Je weet niet wat je leest als je je een beetje verdiept in de materie van bodem en bodemleven. De mens maakt meer kapot dan je lief is, maar gelukkig zijn er alternatieven.
 • Biogas maken van zeewier. Met grote plantages in zee kan zeewier worden gekweekt dat via fermentatie wordt omgezet naar biogas.

De onderstaande video geeft (in het engels) weer waar de blauwe economie om draait. Ook de website geeft veel informatie. Ook in Venlo wordt gewerkt aan de blauwe economie in het Blue Innovation center.

Share
Posted in Blauwe economie, Nederlandduurzaam2050, permacultuur, vermindering voetafdruk | Leave a comment

Inspiratie voor duurzamer wonen

In Maastricht is sinds enige tijd een Enexis inspiratie huis. Van buiten ziet het er uit als een dertiger jaren woning zoals er in Nederland wel meer zijn. Als je binnen rondloopt kun je zien hoe je met maatregelen je huis klaar kunt maken voor de toekomst. Flinke energiebesparing door isolatie, je eigen energie opwekken, je elektrische auto opladen en een hoog comfort. Een virtuele gids leidt je rond (dus je loopt op eigen snelheid door het pand) en toont je alle maatregelen die jij ook kunt nemen. Te denken valt aan:

 • zonnepanelen
 • zonneboiler
 • (hybride) warmtepomp
 • lage temperatuurradiatoren
 • slimme verlichting
 • douche warmteterugwinning
 • tochtstrips
 • accu wall
 • driedubbelglas
 • ventilatie
 • zonwering
 • LEDlampen
 • etc. etc.

Erg leuk zijn de drie toekomstscenario’s die te zien zijn. Hoe produceer jij in 2030 je energie, ga je met je buren om en is je vervoer geregeld? De scenario’s doen je zeker nadenken. Voor de verschillende maatregelen die je wilt nemen liggen duidelijke folders klaar waarmee je je eigen plan kunt maken.

Aan het einde van de route staat de koffie klaar en zit Mireille Steegh, gastvrouw van het Enexis klaar om alle vragen die je nog hebt  te beantwoorden.

Het pand ligt vlak boven de A2, waar vroeger de auto’s voorbij raasden en nu een stadspark wordt gerealiseerd. Vanuit Roermond ook makkelijk te bereiken met de trein (5 minuten van de achteruitgang verwijderd) en dus goed te combineren met een dagje Maastricht. Kijk op de site voor de openingstijden voordat je afreist! Had ik al gezegd dat het gratis was?

Share
Posted in Algemeen, energiebesparing, energieneutraal, Isolatie, LED lampen, Nederlandduurzaam2050, nul-op-de-meter, slimme meter, vermindering voetafdruk, Wonen, Zonne-energie | Leave a comment

Repair café 2.0

Het zwarte onderdeeltje is kapot maar een nieuw onderdeel is in de maak!

Sinds enige tijd volg ik een cursus 3D printen aan een Belgische opleiding. Leuk om te doen en naar mijn gevoel ook relevant voor de circulaire economie. We moeten écht ons bestedingspatroon aanpassen. Grondstoffen worden schaars en onze lineaire weg van grondstof naar afval dat op de vuilnisbelt of in de vuilverbranding terecht komt is niet volhoudbaar. Je spullen repareren en daardoor langer gebruiken is een belangrijk onderdeel van de circulaire economie. Vandaag precies 4 jaar geleden werd in Roermond een Repair Café geopend bij Kringloopwinkel het Goed. Toen ik vandaag de toekomstplannen wilde bespreken bleek dat de continuïteit de laatste tijd onder druk is komen te staan en ook al mensen tevergeefs zijn langgeweest. Het zou vandaag 28 oktober zelfs de laatste keer repair café zullen zijn! Het Goed manager Theo geeft echter aan de continuïteit van het café erg belangrijk te vinden en met partijen en mensen over doorstarten aan het spreken is. Hopen dat dit binnenkort geregeld is.

Ondertussen start er op 2 november op de Donderie ook een repair café. Kijk voor meer informatie op hun Facebookpagina.

Even terug naar 3D printen. De foto bovenaan toont een onderdeel van een Panasonic broodbakmachine. Dit onderdeel is al enige tijd gebroken en via de leverancier wordt alleen een compleet bakje voor veel geld aangeboden. Met de opgedane kennis heb ik het onderdeeltje nagetekend in een 3D tekenprogramma en op een 3D printer kunnen printen. Ik moet het alleen nog in nylon gaan printen van het polymelkzuur plastic dat nu gebruikt is kan maar tot 80 graden worden gebruikt.  De foto rechts is een ander onderdeel dat door de leverancier niet meer wordt geleverd maar nog wel nodig is. Na wat trial en error heb ik nu een werkend klemmetje. Zou het niet leuk zijn op een repair café een onderdeel te kunnen printen en zo een complexe machine weer aan de gang kunnen krijgen?

Afgelopen zaterdag bezocht ik het Repaircafe in Oirsbeek. Daar beheert Renate Knooren al 1,5 jaar een 3D printer in hun maandelijkse Repaircafe. Renate tekent ook voor haar werk met Autocad en kan de kapotte onderdelen dus professioneel tekenen en vervolgens op haar 3D printer printen. Ik heb wat foto’s gemaakt die tonen wat er al geprint is in de afgelopen tijd. Al met al lijkt het een mooie manier om kapotte onderdelen weer te repareren, maar de langzame snelheid maakt wel dat het lastig is tijdens het maandelijks café de onderdelen af te maken. 

 

Share
Posted in hergebruik, Nederlandduurzaam2050, Repair Café, vermindering voetafdruk | Leave a comment

Klooker


Enige maanden geleden ben ik lid geworden van een nieuw platform, Klooker genaamd. De eigenaar/oprichter Dennis Kamst heeft dit opgericht om mensen te helpen duurzamer te leven. In tegenstelling tot bijvoorbeeld blogs op mijn website is het een betaald platform. In de afgelopen maanden heb ik een aantal dingen in de mails langs zien komen die duidelijk nieuw waren en nog niet bij mij bekend. In de mails wordt bovendien korting aangeboden op de te leveren producten zodat je je betaalde geld ook terug kunt verdienen. Wat mij enigszins tegenstond was de oproep tot consumeren, door weer nieuwe producten te kopen omdat toevallig de kleding of andere producten via Klooker in de aanbieding was. Dennis heeft deze feedback ter harte genomen en nu is de informatie netjes overzichtelijk te zien op een platform. Je kunt dan per categorie snel zien wat de beste leveranciers zijn. Ook kun je er de oude mailings terugvinden. Van de verschillende producten zijn uitgebreide achtergrondverhalen te lezen die een beeld geven van de hele productieketen van de producten.

Lid worden kan via de open website.

 

Share
Posted in Algemeen, Nederlandduurzaam2050, Tips | Leave a comment