Niet praten maar gewoon doen

Eind 2017 begon ik met Bona Ciklo, een bedrijf in Duurzaamheid, of Volhoudbaarheid dat ik een beter woord vind. Ik ben werkzaam in de energietransitie en circulaire economie en houdt me alleen nog maar bezig met zaken die echt impact maken op ons klimaat en toekomst. Ik reis veel met de trein en fiets maar kom ook niet onder gebruik van de auto uit. Tot nu toe de zuinigste benzine auto in zijn klasse waarmee ik ook echt 1 op 20 mee haal. Maar voor mijn bedrijf voelt dat toch niet goed. Mooi praten over de energietransitie en dan niet doen, dat past niet bij mij. De private lease overeenkomst voor de benzine auto loopt binnenkort af dus we waren ons aan het oriënteren. Nu ook een trekhaak op een elektrische auto tot de mogelijkheden hoort en we in de vakantie er met de vouwwagen op uit kunnen, heb ik een Tesla 3 besteld. Een witte die binnenkort te zien is in Roermond en omgeving voorzien van het groene Bona Ciklo logo.

In de toekomst wil ik ook meewerken aan deelconcepten met deze auto. Hij staat best vaak voor de deur. Dat was nog een flinke bevalling. Eigenlijk was er geen verzekering die deelgebruik toestond dus kopen of financial lease vielen uiteindelijk af. Kyoto Lease, de groenste lease maatschappij van Nederland vindt deelauto gebruik gelukkig geen punt. Tegen een vergoeding van 25 euro per maand mag de klant de auto ook via Snappcar of Buurauto uitlenen. Dus de auto komt als operational lease bij het bedrijf.

Ik begrijp dat veel mensen niet weten dat er nu ook elektrische auto’s met trekhaak op de markt komen. De Tesla 3 kan 910 kilo trekken dus een caravan zit er nog niet in dan kom je toch bij de duurdere Tesla X. Maar een vouwwagen zoals onze Holtkamper Kite mag geen probleem zijn. Ik zal via de blog jullie laten weten hoe het bevalt.

Ik ben nu bezig me te verdiepen in laadpassen op de openbare laadinfrastructuur. Omdat er een fietspad ligt tussen ons huis en de parkeerplaatsen kan ik helaas niet de zonnestroom van het dak de auto in sturen. Ik kom terecht bij de Nuon laadpaal verderop in de straat en ben nu op zoek naar de laadpas met de beste dekking en 22 ct/kWh op de Nuon paal. Ik sta open voor tips en zal deze weer delen via de blog.

O ja, ik moet nog even wachten, de levering is in december 2019.

Share

Stikstof problematiek, doe er zelf wat aan!

In de media staat het bol van verhalen over de stikstofproblematiek. Verkeer en landbouw stoten veel te veel stikstof uit dat in natuurgebieden tot grote problemen leidt zoals verlies aan biodiversiteit. Woningbouw wordt gestopt, grote problemen, je wordt er haast moedeloos van. Maar wist je dat je er zelf gemakkelijk wat aan kunt doen? Koop je groente en vlees bij de Hooge Weyer, een biologisch dynamisch bedrijf in Baexem. Elke woensdagmiddag staan ze in Roermond met hun mooie producten op het stationsplein. Geen kunstmest, een beperkte veestapel dus geen onnodige stikstofuitstoot.

Als je wilt weten hoe hun bedrijf er van boven uit ziet dan moet je de drone opnames eens bekijken die op hun website staan. Echt mooi!

Ik hoor jullie denken, hoe weet die Floris dat allemaal? Nu dat is simpel, Jan en Bets van de Hooge Weyer hebben ook een nieuwsbrief. Abonneer je je daarop dan krijg je dit soort leuke nieuwtjes gewoon in je email box. Weg met de negatieve verhalen over grote problemen, nee gewoon lezen wat je zelf kunt doen. Dat is veel leuker!

Share

Verpakkingsvrij en Zero Waste winkelen (in Amersfoort)

Vorig jaar trad Jessie Kroon uit Amersfoort op bij het Duurzaamheidsfestival in de gemeente Leudal. Om CO2 te besparen was dat met een videoconferentie dus ik vond het leuk vandaag Jessie ook in het echt te kunnen spreken. Zij en haar zus Nicky hebben sinds april 2019 een echte Zero Waste winkel in het centrum van Amersfoort. Dat is namelijk hun expertise. Hoe kan je in deze tijd leven met zo min mogelijk afval? De echte diehards in deze leer die weten het restafval van een heel jaar in een jampot te proppen. Echt bijzonder als ik mijn (toch best lege) kliko even voor de geest haal. In de winkel zijn alle artikelen die ze benoemen in hun eigen boek ook echt te koop. Shampoobars, bamboe tandenborstels, katoenen maandverband, gerecyclede koffiebekers, vloeibare shampoo, etc. etc. Alles uitgestald in een mooie lichte winkel en met tips en een verhaal over hoe je je eigen afval kunt verminderen. En de nadruk op de lol. Het is geen moeite om bewuste, positieve keuzes te maken, het is een genot zo makkelijk positieve producten te kopen en zo bij te dragen aan een betere wereld. Dat wil toch iedereen! Mocht je niet in Amersfoort of omgeving wonen, ik begreep van Jessie en Nicky dat een webwinkel met al hun oplossingen er echt gaat komen. Ik kijk er naar uit. Leuk om de enthousiaste zussen vandaag te spreken, inspirerend! Ik kan het boek en hun website jullie echt aanbevelen!

Jessie gaf mij de tip nog even in de nieuwe Graanschuur te gaan kijken die nog veel meer verpakkingsvrij verkopen. In deze 100% biologische winkel sprak ik met Judith Vos over de duurzame activiteiten in de winkel en het voedselcollectief in Amersfoort. Ik was erg blij verrast over het assortiment onverpakte spullen. Honing, rijst, allerlei granen, erwten, kruiden, koekjes, schoonmaakmiddelen, chocolade hagelslag, alles in bulk aanwezig. Je kunt het in je eigen potje doen of een glazen potje erbij kopen. Wat een (plastic) afval zou dat schelen als zo’n winkel in elke stad aanwezig zou zijn. Daar krijg ik echt energie van om met zo’n bevlogen onderneemster met zo’n mooie winkel te spreken en mee te sparren. Interessant was de discussie over biologisch en de prijs. Judith houdt expres de prijs van basis boodschappen als rijst en peulvruchten laag zodat ook met een laag inkomen je hier 100% biologisch je slag kunt staan. Wil je 1 ei, dan koop je 1 ei. Natuurlijk niet elke dag biologisch vlees, maar dat deden we vanwege de impact op het klimaat toch al niet. De reis naar Amersfoort was meer dan gelukt!

Share