Duurzaamheid nog ver te zoeken!

de elektra aansluiting gaat naar 3*25A

Zoals de trouwe lezers weten gaan wij echt van het gas af, te weten eind juni 2019. De voorbereidingen lopen volop en het valt me op hoeveel onverwachte zaken er naar voren komen. Je doet het maar één keer dus alles dat ik leer zal ik zelf nooit meer toepassen. Om jullie als lezers de verrassing te besparen ben ik bezig met het vastleggen van de stappen. Onder andere in de vorm van FAQ’s die al aan het ontstaan zijn op de site. Deze verrassing tijdens de opwaardering van de elektra aansluiting zal zeker vermeld gaan worden.

Om de warmtepomp en het inductiefornuis te kunnen aansluiten moet onze installatie verzwaard worden. De 1*35A aansluiting die we hadden is niet genoeg voor dit soort zware apparaten. 3*25 A moet genoeg zijn. Het maandbedrag blijft identiek, alleen moet ik rond de 255 euro afrekenen voor de werkzaamheden van de monteur op de foto.

Ik wist van de elektricien die eerder de meterkast klaar maakte, dat ik niet alleen van 1 fase naar 3 fasen zou gaan maar ook dat ik een nieuwe (slimme) meter zou krijgen. De meter die ik een aantal jaren gebruik is een 1-fase slimme meter en die kan geen 3-fasen meten. Maar dat ook de gasmeter vervangen zou gaan worden was voor mij een complete verrassing! Ik heb al enkele jaren een slimme gasmeter die de standen netjes doorgeeft aan de energieleverancier en via een aansluiting op de zogeheten P1 poort kan ik online mijn gasverbruik netjes monitoren. Ook heb ik een abonnement op wat diensten die op basis van mijn gasverbruik dat ze elke dag binnenlezen, een advies geven over verbruik en mogelijke besparingsmogelijkheden. Toen ik de monteur vertelde dat ik 3 weken later van het gas af ga, kwamen we tot de conclusie dat vervanging van de gasmeter niet echt zinvol, noch duurzaam is. Maar doordat de oude slimme gasmeter blijft hangen ben ik de rapportage via de P1 poort en via de update naar de leverancier per direct kwijt! Geen monitoring meer, niets. Dat had ik dus niet verwacht. Ik vind het zeer onduurzaam dat een goed werkende slimme gasmeter vervangen moet worden na 2 jaar gebruik omdat de nieuwe slimme elektra meter niet meer met deze versie kan praten. Waarom worden dat soort apparaten niet compatible gemaakt zodat je bij een upgrade niet beide meters moet vervangen? Na de vervanging gaan twee meters zo de afvalberg op!! Ik wist niet wat ik hoorde!

Op de foto zie je de nieuwe slimme meter voor de elektra. Gelukkig werkt de P1 poort wel direct en kan ik de elektra standen direct aflezen en bijhouden via het WIFI netwerk. De meter is ook wel een verbetering ten opzichte van de oude. Als je bij de oude de meterstanden moest aflezen kwam je cryptische termen tegen als 1.8-1, 1.8-2 en 2.8-1 en 2.8-2 voor respectievelijk hoog en laag verbruik en hoog en laag teruglevering. In deze meter staat netjes Laag Verbruik, Hoog Verbruik, Laag Teruglevering en Hoog Teruglevering. Dat is wel beter, maar dat die mijn gasmeter niet meer mee kan uitlezen en dat was een flinke tegenvaller.

Share

Innovaties in renovatie

vacuümglas, net zo isolerend als driedubbelglas maar veel dunner

Afgelopen week was ik in Den Bosch op de Renovatiebeurs die tegelijk met de Monumentenbeurs wordt gehouden. Ik wilde jullie het geleerde niet onthouden en enkele high-lights en innovaties kort de revue laten passeren.

Op de Renovatiebeurs werd het fineo-glas gepresenteerd. Dit nieuwe glas maakt gebruik van een vacuüm spouw tussen de twee glaslagen van 3 mm. Om te voorkomen dat de glasplaten tegen elkaar gezogen worden worden ze met dunne afstandhouders op hun plek gehouden. Als je heel goed kijkt zie je zwarte puntjes, maar bij normaal door het glas kijken zie je niets. Dit glas, zie ook de foto, is veel dunner dan Triple glas maar heeft dezelfde isolatiewaarde van 0,7 W/M2.K! In een gewone sponning voor enkel glas kun je dit dus toepassen. Eindelijk een oplossing voor een monument waarvan de kozijnen niet aangepast mogen worden. Met een prijs van 200-300 euro per vierkante meter zal het niet overal kunnen worden toegepast. Meer traditioneel monumentenglas was op de beurs ook te vinden, zoals bijvoorbeeld van Old Style. Ook mooi maar met een U-waarde van 1,7 W/M2.K is dit nog niet zo goed isolerend als HR++ glas.

Op de beurs waren ook twee leveranciers van mooie voorzetramen te vinden. Voorzetramen van TopVoorzetramen of Isoglas. In plaats van vervangen van je glas in het kozijn, plaats je binnen een voorzetraam met bijvoorbeeld aluminium kozijn. Altijd te openen of te schuiven en in dichte toestand een enorme bijdrage aan geluidsreductie en isolatie. Je monument ziet er aan de buitenzijde hetzelfde uit, binnen zit je er warmpjes bij.

Veel oude huizen en monumenten hebben aflopende vloeren of ongelijke planken. Unifloor kan hier met Ecopearls een vereffening verzorgen waarna er simpel een nieuwe vloer overheen gelegd kan worden. Vloerverwarming kan er niet in, dan moet je een andere oplossing kiezen.

Share

Vraag naar biologische asperges stijgt enorm!

asperges zoals ze bij Zittard boven de grond komen

Vier jaar geleden deelde ik met jullie de ervaringen met de biologische asperges uit Kelpen. Sindsdien zijn we met regelmaat daar te vinden, maar het is best wel ver van Roermond! Vandaar dat ik blij verrast was toen Google een hit voor biologische asperges in St. Odilienberg bleek te hebben. Dat is een stuk beter te doen op de fiets. Zittard asperges vind je aan de Sittert 3 in Sint Odilienberg. Hun Biocertificaat is een certificaat in omschakeling. De asperges mogen pas na 3 jaar pesticide-vrij als biologisch worden verkocht. Ondertussen ben je als agrariër dus wel meer geld kwijt aan handmatige onkruidbestrijding. Een uitstekend initiatief van dit bedrijf en ik vind dat dit wel gesteund mag worden. Toen ik naar biologische asperges vroeg, gaf de eigenaar eerlijk toe dat consumenten daar eigenlijk niet om vragen. Door mijn vraag is de vraag naar biologische asperges dus enorm gestegen, van 0 naar 1 consument, vandaar de titel. Ik wil alle lezers uit mijn blog eigenlijk oproepen om hun asperges dit jaar een keer bij Zittard asperges te gaan halen en zo dit bedrijf steunen in de omschakeling naar volledig biologische teelt. Doe je mee?

Share