BTW terugvragen bij zonnepanelen?

Een van de vele deelnemers van 500 zonnedaken in Roermond 2012Update op 24-11 met de link van bespaarbazaar

Update op 7-1-2014 met een goed stappenplan van Milieucentraal.
Ondertussen heb ik alle papierwerk op de bus gedaan. Als het geld op deze manier binnenkomt kan ik stellen dat het een simpel klusje is.

Er is in de media op dit moment flink wat aandacht voor het Europese besluit dat werd afgedwongen door een Oostenrijkse particulier. Er ligt nu een Europees besluit dat ook geldig is voor Nederland. Zonnepaneeleigenaren kunnen onder bepaalde voorwaarden de BTW op hun installatie terugvragen. Een soort van extra subsidie. Het is bij het lezen van de informatie duidelijk dat de Nederlandse overheid niet zit te springen om dit nu eens makkelijk te maken voor ons burgers. Afgelopen week werden wel antwoorden gepubliceerd op veelgestelde vragen over dit onderwerp. Lees hier de volledige set.

Ik heb de belangrijkste zaken op een rijtje gezet:

 • Je moet jezelf aanmelden op de site. Maar waar je dat moet doen is voor mij nog niet duidelijk. Geen enkele link waar je direct op iets komt voor zonnepaneeleigenaren. Hopelijk verbetert dat nog.
 • Je kunt na het doen van aangifte over 2013 waarin je BTW terugvraagt, in 2014 en de andere jaren je laten ontslaan van de administratieve perikelen. Als je vrijstelling van aangifte aanvraagt voor 2014 en later dan hoef je niet met terugwerkende kracht de teruggevorderde BTW weer te gaan betalen. De afgelopen periode was daar sprake van, maar daar zijn de antwoorden duidelijk over.
 • Heb jij PVpanelen neer laten leggen vóór april 2013 dan kun je geen BTW aanvragen.
 • Als je tussen april en 20 juni 2013 zonnepanelen hebt neergelegd en BTW teruggave wilt aanvragen dan hoop ik dat je je op tijd bij de belastingdienst hebt ingeschreven. Dat moest namelijk vóór 1 augustus. Toen was er nog amper duidelijkheid over de regeling dus ik vraag me af hoeveel mensen hier gebruik van kunnen maken.
 • Als jouw panelen na 20 juni zijn geïnstalleerd dan kun je de BTW terugvragen wat toch een aantal honderden euro’s kan schelen. Doen, zou ik zeggen, maar niet alle experts op het internet zijn het daar over eens.
 • Er zijn nu allerlei adviesbureaus die aanbieden je te helpen. Lees aub de voorwaarden wel goed want ik ben al websites tegengekomen die 20-25% van de terug te vorderen BTW als betaling verlangen. Dan is de actie van de Vereniging Eigen Huis wellicht interessanter.
 • ook Natuur en Milieu heeft interessante informatie. Op deze pagina zie je dat je 5 jaar de tijd hebt om je BTW terug te vragen als je na 20 juni investeerde!
 • update 24-11: op de site van BespaarBazaar, die ook zonnepanelen levert, is dit stappenplan verschenen (erg duidelijk vind ik). Ik neem aan dat andere leveranciers het op een dergelijke manier makkelijk maken voor hun klanten.

Share
This entry was posted in Algemeen, subsidie, Zonne-energie. Bookmark the permalink.

4 Responses to BTW terugvragen bij zonnepanelen?

 1. Wyno Peeters says:

  BTW terugvragen zonnepanelen voor particulieren is in 2014 nog steeds mogelijk, zelfs met terugwerkende kracht tot 20 juni 2013.

  De betaalde BTW terugvragen op de aanschaf en installatie van zonnepanelen van de Belastingdienst is voor particulieren nog steeds mogelijk. Door een uitspraak van het Europese Hof van Justitie van 20 juni 2013 kunnen particulieren de betaalde BTW op de aanschaf en installatie van zonnepanelen van de Belastingdienst terug ontvangen.

  In de praktijk kom ik tegen dat particulieren die zonnepanelen gaan aanschaffen of aangeschaft hebben, hiervan niet op de hoogte zijn en de BTW niet terugvragen, het gaat toch wel vaak om bijna 800 euro aan BTW of meer!

  Voor geheel 2014 is het mogelijk, zelfs met terugwerkende kracht tot 20 juni 2013.

  Meer informatie: http://www.btwterugvragenzonnepanelen.nl

 2. Goed om te weten zeg, hier waren wij ook niet van op de hoogte.

 3. Wyno Peeters says:

  Ondertussen is het mogelijk de BTW op zonnepanelen terug te vragen vanaf 1 april 2013.
  Voor meer informatie kijk op onze website, zie hierboven

 4. Wyno Peeters says:

  Uodate:
  Door een recente uitspraak van Hof Den Bosch (van 6 juli 2017) is het mogelijk om met terugwerkende kracht vanaf factuurdatum 1 januari 2012 de BTW van zonnepanelen terug te vragen van de Belastingdienst. Het Europese Hof van Justitie had op 20 juni 2013 al beslist dat dat mogelijk was, alleen de Belastingdienst in Nederland was van mening dat terugwerkende kracht niet van toepassing was. Door de uitspraak van Hof Den Bosch is dit nu wel mogelijk geworden. Binnenkort zal de Hoge Raad in een vergelijkbare situatie ook uitspraak doen. Advocaat-Generaal Mr. IJzerman heeft in zijn advies van 22-9-2016 de Hoge Raad het advies gegeven ook deze belastingplichtige gelijk te geven in zijn verzoek om BTW teruggave van zijn in 2012 aangekochte zonnepanelen. Wij kunnen de BTW van zonnepanelen terugvragen. Op basis van no cure no pay. Bij succes facturatie van € 100,= excl. BTW in de maand dat u de BTW terugontvangt. Info en aanmelding: http://www.BTWterugvragenzonnepanelen.nl

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *