Saldering bij zonnepanelen

Ferraris meter

 

Update: 15-7-2014 Het laatste nieuws over saldering staat sinds kort op de website van vereniging Eigen Huis. Minister Kamp zou toegezegd hebben dat tot 2020 de saldering blijft. Laten we het hopen.

Naar aanleiding van mijn blogpost over de slimme meter en de nieuwsbrief kreeg ik de vraag nogmaals aandacht voor de goede oude Ferraris meter te besteden. Ikzelf heb deze meter al enkele jaren niet meer toen het energiebedrijf mij uitlegde dat ik bij zonnepanelen een nieuwe meter nodig had omdat mijn Ferraris meter een terugloopblokkering zou hebben. Sindsdien heb ik een digitale meter en sinds kort een slimme meter. Maar voor zonnepaneeleigenaren heeft de Ferraris meter een heel groot voordeel! Immers als de zonnepanelen druk aan het produceren zijn, draait het wieltje als een malle de andere kant op. Een superleuk gezicht maar tevens belangrijk voor de prijs die je krijgt van het energiebedrijf. Als je een slimme meter of digitale meter hebt ben je afhankelijk van de wet die de saldering regelt. Al jouw gebruik en productie worden bij elkaar op geteld en je betaalt wettelijk alleen je netto gebruik. Echter minister Kamp is van plan de salderingswet in 2017 aan te gaan passen. Dan zou het wel eens kunnen zijn dat je niet automatisch dezelfde prijs krijgt voor je geproduceerde stroom als je moet betalen voor de gebruikte. En daar komt het leuke van de Ferraris meter: die saldeert automatisch voor je! Dus niet afhankelijk van enige wet of minister of onbetrouwbare overheid. Je betaalt in dat geval altijd alleen maar wat je zelf gebruikt.

In 2015 gaan de energiebedrijven op grote schaal oude Ferraris en digitale meters vervangen door Slimme meters. Wees je er als zonnepaneel eigenaar van bewust dat je NIET VERPLICHT bent de slimme meter te accepteren. Je kunt hem gewoon weigeren. (Wel kunnen bepaalde energiebedrijven mogelijk bij overstappen eisen dat je een slimme meter hebt, of extra kosten rekenen als je later toch een slimme meter wilt).

Update 23-mei: Interessant dat een week na mijn blogpost Enexis zelf ook aandacht besteed aan dit onderwerp via hun site (Zelfenergieproduceren.nl). De tekst heb ik voor de zekerheid even gekopieerd en bewaard. Je leest de PDF hier. Zelfde soort tekst. Slimme meter hoeft niet, mag wel.

Heb je nog geen zonnepanelen maar ga je die in de toekomst aanschaffen, wees er dan van bewust dat je niet verplicht bent je meter te laten vervangen (hoewel ook hiervoor geldt dat jouw energiebedrijf wellicht je iets anders gaat vertellen of zelfs zal vertellen dat het bij hen wel verplicht is). Ik zou aanraden het op tijd te informeren bij je energiebedrijf en wellicht over te stappen naar een energiebedrijf dat het wel toelaat. Het is overigens wel zo dat sommige Ferraris meters een terugloopblokkering hebben (ongeveer 5% van de geïnstalleerde meters). Na de installatie wel even controleren of de meter echt terugdraait! (en het liefst in de lente/zomer/herfst je zonnepanelen laten installeren, want in mijn geval heb ik in november echt een dag staan te staren naar mijn wieltje maar heb ik geen beweging in de goede richting ontdekt. Ik zal nooit weten of het verhaal van de terugloopblokkering waar was, of dat er gewoon te weinig werd geproduceerd).

 

Share
This entry was posted in slimme meter, Tips, Zonne-energie. Bookmark the permalink.

15 Responses to Saldering bij zonnepanelen

 1. Floris says:

  Ik ben benieuwd wat jij idnertijd zou hebben gedaan als jouw goede, oude Ferrarismeter geen terugloopblokkering had gehad. Laten vervangen? Of niet?

 2. Floris Mokveld says:

  Met de kennis van vandaag (opgebouwd in de afgelopen jaren) is het heel duidelijk: ik had de Ferraris meter nooit moeten hebben laten vervangen. Aan de andere kant vind ik het heel belangrijk te weten hoeveel energie ik gebruik. Met de Ferraris meter alleen ben je er niet, dan heb je geen idee wat er in je huis gebeurt. Ik raad mensen altijd aan een produktie meter toe te voegen aan de zonnepaneelinstallatie. Om de werking te monitoren en je energieverbruik te kunnen controleren.

 3. Tabe Jorritsma says:

  Heel goed dat je hier, naar aanleiding van de discussie over de slimme meter, op terugkomt en nu adviseert om de oude Ferrarismeter te laten zitten. Met precies de redenen waarom ik twee jaar geleden niet op de mooie praatjes van de netbeheerder ben ingegaan en bij de installatie van mijn zonnepanelen geen slimme meter heb laten installeren. Mijn omvormer geeft precies aan wat ik per dag produceer en dat kan ik tot 30 dagen terug aflezen. Dat voer ik in een Excel-sheet in en een keer per week ook de standen van de Ferrarismeter. Zo kan ik precies zien wat ik gebruik, teruglever en uiteindelijk moet betalen en/of heb terugverdiend. De afgelopen twee jaar kwam dat precies overeen met de eindafrekening van Greenchoice.

 4. Goed stuk, en Tabe Jorritsma slaat de spijker op zijn kop. Moderne omvormers geven nauwkeurig aan hoeveel ze opwekken, vaak zelfs met koppeling naar de computer. Daar heb ik echt geen “slimme” meter voor nodig. Door periodiek de meterstanden van de Ferrarismeter (die titel Slimme Meter wél verdient) op te schrijven weet je precies wat je eigen verbruik is.

  Ook mensen zonder zonnepanelen zou ik dringend adviseren zich geen “slimme” meter door de grote partijen door de strot te laten duwen. Je hangt bv. een Youless op je Ferrarismeter en je hebt perfect inzicht in je eigen verbruik. Je hebt de keus of je data in de cloud opslaat, of lokaal. En dat is hoe het hoort. Keus zonder straf.

 5. FdeMaat says:

  Kijk! Da’s je lezers goed voorlichten. Goed artikel. En zeer jammer dat die slimme meter je met een truukje door de strot geduwd is. Heel smerig.

 6. Positieve reacties alom 🙂

 7. Dirk Schaap says:

  op veel ferrarismeters is snel te control eten of er een terugloopblokkering aanwezig is of niet. Bij de draaischijf staat een pijl. Staat er een verticale streep aan het begin van de pijl dan is een terugloopblokkering aanwezig. Bij het ontbreken van de verticale streep dan is deze niet aanwezig.

 8. Floris Mokveld says:

  Bedankt voor de tip! Die gaan we doorvertellen!

 9. Als u wil weten of uw analoge meter terug kan draaien moet u bij deze link zijn, in dit pdf document staat of uw analoge meter wel of niet een terugloop blokkering heeft maw of uw meter teruglevering saldeert = wel of niet terugdraait: http://www.dnvkema.com/Images/Uitgegeven%20overzicht%20metercodes.pdf
  (clickable optie is weggehaald omdat deze WordPress site denkt, dat ik een spammer ben :S )

  Mijn advies houdt uw analoge ferraris meter als deze kan terugdraait, omdat de slimme meter het voor de overheid erg gemakkelijk maakt om over enkele jaren uw zonnestroom productie te belasten met btw accijns etc… De oude ferraris geeft geen teruglever overzicht.

  Voor wie niet (meer) weet, hoe een Ferrarismeter er uit ziet, kan men kijken op http://www.energiebewustzeeland.nl/ewebcams .
  (clickable optie is weggehaald omdat deze WordPress site denkt, dat ik een spammer ben :S )

 10. Arjan says:

  Na lang twijfelen heb ik uiteindelijk toch de Ferrarismeter door Enexis laten vervangen omdat Kamp inmiddels heeft aangegeven dat de salderingsregeling tot 2020 van toepassing blijft. Er zijn mensen die roepen dat je met een slimme meter minder vergoeding krijgt dan wat je voor de afgenomen Kilowatts betaald, maar dan kijken ze alleen naar de nettoprijs op de factuur. Als je de energiebetaling erbij optelt kom je op hetzelfde bedrag uit als wat je voor afname betaalt. Dit zijn de energieleveranciers tot 2020 wettelijk verplicht om te doen. Na 2020 is vooralsnog onduidelijk of -en tegen welke prijs- nog gesaldeerd zal worden. Persoonlijk denk ik aan een versobering van de regeling en zo niet dat er een ‘zonnepaneelbelasting’ ingevoerd zal worden, zoals in o.a. Spanje al het geval is. In alle realiteit beschouwd zal de overheid wil toch de gemiste inkomsten op een of andere wijze willen compenseren.
  Op het moment dat de salderingsregeling gewijzigd of zelfs afgeschaft wordt, zal men toch inzage willen hebben in de cijfers van verbruik vs levering, dus de komende vijf jaar zal men ongetwijfeld broeden op een wetswijziging om bij huishoudens (en bedrijven) die duurzame energie opwekken een slimme meter te kunnen plaatsen. Men kan sowieso een digitale ‘niet slimme’ stroommeter plaatsen onder het mom dat de Ferrarismeter is afgeschreven. Daarmee ben je dan sowieso al het voordeel van het terugdraaiprincipe kwijt, dus vandaar dat ik gelijk maar een slimme meter heb laten plaatsen. Temeer ook nog omdat bepaalde energieleveranciers nu al een slimme meter eisen als je een contract met ze af wil sluiten.

 11. aad says:

  Als saldering in de toekomst belast wordt ga ik een alternatief stroomnet aanleggen met accu`s en omvormer van 12/24 volt naar 230 wissel er zijn al omvormers in de handel van 5KW piek dus dat is al zat en een accu pakket uit een elektrische heftruck maar eens kijken hoe het gaat met onze groene toekomst

 12. Susanne says:

  Vandaag brief ontvangen voor het aanbrengen van de slimme meter. Staat in deze brief dat ik deze mag weigeren, maar dan komt er wel een digitale meter voor in de plaats die mijn analoge meter gaat vervangen. Het allerliefst wil ik gewoon mijn analoge meter houden, maar in de brief staat dat ik deze verplicht zou moeten laten vervangen. Het zou niet meer voldoen aan de wettelijke eisen volgens hen?Wie weet of ik deze analoge meter echt verplicht moet laten vervangen? En zo niet, hoe kan ik dat dan het beste aanpakken?

 13. Floris says:

  Het is mij gelukt om de slimme meter (SM) buiten de deur te houden. Meteen na de aankodiging dat de netbeheerder, Liander in mijn woning een SM wilden neerzetten ben ik met Liander gaan bellen, en een dikke e-mail eroverheen. Ik kreeg keurig daarna een schriftelijke bevestiging van Liander dat de elektriciteitsmeter niet, maar de gasmeter wel zou worden vervangen. Ik ben er persoonlijk bij gebleven toen de monteur uiteindelijk na 3x niet doorgaan een gasmeter kwam plaatsen. De ferrarismeter hangt dus nog keurig op z’n plek.
  zie http://www.zonnepanelen.wouterlood.com

 14. Floris Mokveld says:

  Andere Floris dan eerdere reactie (;-)
  Suzanne ik lees dat in veel regio’s men de meters aan het vervangen is. Verplichte vervanging van de Ferraris meter zou alleen mogen als er echt een defect aan is. Succes wordt gemeld door mensen die net als Floris belden. Ook bij de ZPV staat interessante informatie over dit onderwerp. http://www.zonnestroomproducenten.org/z-salderen.php

  Persoonlijk denk ik dat het met de Ferraris meters wel een aflopende zaak is als ik andere ervaringen lees van mensen die tevergeefs protesteerden. In jouw geval zou ik het telefonisch of schriftelijk zeker proberen! Succes

 15. We zijn nu enkele jaren verder, is het al winstgevend om een kleine batterij eraan te koppelen die bijvoorbeeld een halve dag aan energie kan opslaan. Zodat je niet hoef te salderen op dagen waarin je snachts alles verbruikt wat je overdag maakt?

  Ik zit zelf in Polen in een zeer afgelegen gebied heb bijna maandelijks een halve dag stroomstoring!

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *