Circulaire economie, zo moet het!

img_7106

Vandaag en gisteren was er open huis in het nieuwe stadskantoor van Venlo. Een zogeheten Crade2Cradle kantoorgebouw, oftewel een gebouw gebouwd volgens de principes van de circulaire economie. In de circulaire economie wordt er gebouwd volgens het principe dat de materialen die worden gebruikt, aan het einde van de levensduur gewoon hergebruikt kunnen worden zonder problemen. Alle grondstoffen op aarde zijn immers eindig en we gebruiken met steeds meer mensen steeds meer grondstoffen in normale producten. Bij deze gewone producten is het veel lastiger de grondstoffen weer her te gebruike. Meestal worden onze producten als ze kapot zijn, gewoon weggegooid of verbrand. De bureaus en bureaustoelen die in het stadskantoor in Venlo worden gebruikt kunnen als ze kapot zijn makkelijk worden gerepareerd of weer worden gebruikt in andere producten. Als het gebouw over 30-50 jaar moet worden gesloopt komen alle grondstoffen weer beschikbaar.

 

Cradle-to-Cradle gaat echter nog verder. Zo’n gebouw moet een positieve bijdrage leven aan het leven van alle dag. Naast zuurstof productie met de planten aan de buiten- en binnenkant, wordt ook fijnstof afgevangen. De omgeving wordt schoner van dit gebouw. Met 42000 planten in 2000 m2 is deze groene gevel de grootste van Europa. Het afvalwater wordt met speciale planten, zogenaamde heliofyten, gereinigd en weer hergebruikt.

Via een ingenieus systeem van ventilatiekanalen, zonnepanelen, de ligging van de ramen richting de zon en eenvoudige driebdubbele beglazing wordt het energieverbruik verlaagd. De energie die verder nodig is komt uit de grond (aardwarmte).

De foto van het artikel is de zeer aanwezige prachtige trap. Via deze trap bereiken de ambtenaren elkaar en de voorzieningen zoals parkeergarage en kantine. Natuurlijk is er voor de mensen die het nodig hebben een lift maar de bewoners worden gestimuleerd de trap te nemen en zo hun eigen gezondheid in positieve zin te beïnvloeden.

Met de duizenden Venlo-naren vandaag was het wel lang wachten voor de lift. Gelukkig werden groepen ook via de trap naar de negende verdieping geloosd. Wel erg leuk dat er zoveel mensen op afgekomen zijn.

Wil je meer weten over wat er in het stadskantoor allemaal is toegepast kijk dan op Venlo Vernieuwt.

 

Share
This entry was posted in Bouwen, C2C, energieneutraal, Groen Dak, Nederlandduurzaam2050, Tips. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *