Besparen met energiemanagers

Je leest er steeds meer over: “met de slimme meter kun je geld en energie besparen”. Ik heb nu een tijdje een slimme meter in huis en kan zien wat voor informatie je krijgt. Als je niets extra’s doet krijg je elke paar maanden een overzicht van je energiebedrijf waarbij je ziet wat je de afgelopen periode hebt verbruikt aan gas en elektra in vergelijking tot vorig jaar in dezelfde periode. Beter dan niets, maar dat deze berichten in je email box niet leiden tot de grote besparingen verbaast me niets. Recent stonden in de media de meest recente ervaringen. Geen 3,5% besparing maar 1% besparing.

Zelf denk ik dat de energiemeters of zogeheten energiemanagers die je direct feedback geven meer energiebesparing kunnen opleveren. Als je immers weet dat je op enig moment veel energie gebruikt kun je op dat moment gaan zoeken. Als je de email krijgt is het al weken te laat. Directe feedback kan je wel direct gebruiken. Zo heb ik de afgelopen periode regelmatig het sluipverbruik actueel gevolgd en zo gezien dat bijvoorbeeld de TV decoder niet volledig uitging ‘s nachts. Via de settings opgelost en zo weer een besparing gerealiseerd.

Vereniging Eigen Huis heeft alle energiemanagers die op de markt zijn en die je van actuelere informatie kunnen voorzien op een rijtje gezet. Met sommige meters kun je de gewone meters aflezen, de meeste meters zijn zeker geschikt voor de slimme meter. Door de P1 poort op de slimme meter kun je zelf als gebruiker de data altijd uitlezen. Dus zelfs als je uit privacy overwegingen de uitlezing door het energiebedrijf uitzet, kun je nog steeds zelf de data uitlezen en gebruiken om echt energie te besparen!

Met twee van de genoemde oplossingen heb ik zelf ervaring, de Aurum en de FP4All oplossing. Op dit moment draaien ze via een splitter samen op de slimme meter zodat ik ze naast elkaar kon testen. Gelukkig wordt het installeren van dit soort meters steeds simpeler. Inprikken in de slimme meter, met je router verbinden is meestal alles wat je moet doen, in elk geval met deze gebruiksvriendelijke oplossingen. Ik heb met de andere oplossingen nog geen ervaringen maar wil die best gaan testen de komende tijd.
Wil je je gegevens niet op het Internet opslaan maar op een server in je eigen netwerk thuis, dan wordt het wat lastiger maar er zijn oplossingen waarmee dat kan. Met een betrouwbare leverancier heb ik persoonlijk niet veel bezwaren de gegevens naar het internet te sturen en dan heb je makkelijke oplossingen waar je niet veel technische kennis nodig hebt.

Mijn meest recente ervaring is met de Aurum. Makkelijk te installeren en via een App kan je overal ter wereld zien hoeveel je gebruikt. Met de voorganger van deze firma bleek ik in het verleden al zaken gedaan te hebben want zij hebben Enymate op de markt gehad. Met de Enymate heb ik veel ervaring maar zoals ik schreef, echt iets voor volhouders. De Aurum is veel makkelijker in gebruik. Hij moet ook geschikt zijn voor zonnepaneelbezitters, maar hij werkt het makkelijkst als je gewoon alleen maar stroom gebruikt. Dan kun je al snel uit de directe feedback je energieverbruik te lijf gaan.


Het tweede product dat ik gebruik is van FP4all. Ik monitor mijn zonnepanelen al met producten van deze leverancier dus dat zij ook een P1 slimme meter oplossing hebben vond ik een groot voordeel. Klein kastje, makkelijk te installeren, maar wel maandelijkse kosten. Ik kan ook de meterstanden aflezen dus aan het eind van de maand de energie administratie doen kan gedaan worden zonder de meterkast open te maken of met een zaklamp aan de gang te gaan.

Bij het overzicht van Vereniging Eigen Huis zie je grote verschillen in kosten, zeker als sommige geen maandelijkse kosten geven. De verscheidenheid is groot, ik hoop dat er meer mensen zijn die hun ervaringen willen delen. Op basis van de praktijktesten kan ik beide oplossingen aanbevelen. Oplossingen als de Toon met een display in de kamer zijn natuurlijk ook interessant. Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen.

Waar ik nog op wacht en wat zeker komen gaat is voorspellende energiemanagers. Nu moet je bij een getoond energieverbruik van bijvoorbeeld 400 Watt zelf bedenken dat het meeste daarvan van de koelkast komt, dat je een aantal lampen bent vergeten uit te zetten enzovoort. Ik denk dat de techniek zo vooruit gaat dat de energiemanager deze verbruiken zelf moet kunnen afleiden en toewijzen. Zolang dat niet zo is hangt mijn hele huis vol met pluggen zoals rechts afgebeeld. Ik kan de grootste verbruikers altijd aflezen maar gezien de kosten van dit systeem is dit geen echt consumenten product.

Wordt in de toekomst vervolgd………

Share
This entry was posted in Duurzame Buren, energiebesparing, Meten is weten, slimme meter, Tips, Wonen. Bookmark the permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *