Bona Ciklo
Activiteiten
Volhoudbaarheid
Duurzaam Roermond
FAQ
Over
Contact

Repair café 2.0

Dit artikel is uit 2017, maar geupdate op 24 mei 2021.

 

Het zwarte onderdeeltje is kapot maar een nieuw onderdeel is in de maak!

Sinds enige tijd volg ik een cursus 3D printen aan een Belgische opleiding. Leuk om te doen en naar mijn gevoel ook relevant voor de circulaire economie. We moeten écht ons bestedingspatroon aanpassen. Grondstoffen worden schaars en onze lineaire weg van grondstof naar afval dat op de vuilnisbelt of in de vuilverbranding terecht komt is niet volhoudbaar. Je spullen repareren en daardoor langer gebruiken is een belangrijk onderdeel van de circulaire economie. Vandaag precies 4 jaar geleden werd in Roermond een Repair Café geopend bij Kringloopwinkel het Goed. Toen ik vandaag de toekomstplannen wilde bespreken bleek dat de continuïteit de laatste tijd onder druk is komen te staan en ook al mensen tevergeefs zijn langgeweest. Het zou vandaag 28 oktober zelfs de laatste keer repair café zullen zijn! Het Goed manager Theo geeft echter aan de continuïteit van het café erg belangrijk te vinden en met partijen en mensen over doorstarten aan het spreken is. Hopen dat dit binnenkort geregeld is. (Status mei 2021 is dat het nog steeds niet herstart is helaas)

Ondertussen start is er op de Donderie wel een repair café, bij Dondersgoed spul. Kijk voor meer informatie op hun Facebookpagina, of hun website. Elke woensdag  van 13:30 tot 16:00 uur in de Donderie  

Even terug naar 3D printen. De foto bovenaan toont een onderdeel van een Panasonic broodbakmachine. Dit onderdeel is al enige tijd gebroken en via de leverancier wordt alleen een compleet bakje voor veel geld aangeboden. Met de opgedane kennis heb ik het onderdeeltje nagetekend in een 3D tekenprogramma en op een 3D printer kunnen printen. Ik moet het alleen nog in nylon gaan printen van het polymelkzuur plastic dat nu gebruikt is kan maar tot 80 graden worden gebruikt.  De foto rechts is een ander onderdeel dat door de leverancier niet meer wordt geleverd maar nog wel nodig is. Na wat trial en error heb ik nu een werkend klemmetje. Zou het niet leuk zijn op een repair café een onderdeel te kunnen printen en zo een complexe machine weer aan de gang kunnen krijgen?

Afgelopen zaterdag bezocht ik het Repaircafe in Oirsbeek. Daar beheert Renate Knooren al 1,5 jaar een 3D printer in hun maandelijkse Repaircafe. Renate tekent ook voor haar werk met Autocad en kan de kapotte onderdelen dus professioneel tekenen en vervolgens op haar 3D printer printen. Ik heb wat foto’s gemaakt die tonen wat er al geprint is in de afgelopen tijd. Al met al lijkt het een mooie manier om kapotte onderdelen weer te repareren, maar de langzame snelheid maakt wel dat het lastig is tijdens het maandelijks café de onderdelen af te maken. 

In 2021 blijken er verschillende activiteiten te bestaan om 3D printen een onderdeel te maken van repair café's. Er is een Interreg project SHAREPAIR met Europese subsidie. Dit is gekoppeld aan Repair Connects uit Apeldoorn. Op de RVO site wordt uitgelegd dat een opensource database van onderdelen een doelstelling van het gesubsidieerde project is.

In Delft wordt in het repair cafe gebruikt gemaakt van 3 D printen met via deze pagina een overzicht. De 3D print expert Tomas is gelinkt aan CyberFixxers die met CyberCaliper (een electronische schuifmaat) onderdelen opmeten en uitprinten. Er staan al verschillende printbare voorbeelden.




Deze pagina delen: