Bona Ciklo
Activiteiten
Volhoudbaarheid
Duurzaam Roermond
FAQ
Over
Contact

Blauwe economie in Nederland

In Rotterdam bevindt zich de Blue City in wat vroeger het Tropicana tropische zwembad was. In dit gebouw zitten bedrijfjes in de circulaire economie die met de afvalstromen van de ene partij nieuwe producten of diensten maken. Het verschil tussen groene economie en de blauwe economie is dat in de blauwe economie waarde wordt toegevoegd tijdens de keten en dat de blauwe economie in principe goedkoper moet zijn dan de gewone. De groene economie waarbij schonere processen de producten maken is vaak duurder. Günter Pauli, lid van de club van Rome, is de initiator van de blauwe economie. Zijn recente boek geeft goed weer wat voor voorbeelden er zijn van de blauwe economie. Economische modellen die in zich hebben dat er meer banen komen, geen afval wordt geproduceerd en dat de aarde wordt hersteld. Voorbeelden uit zijn boek zijn:

Koffiedrab wordt opgehaald en op de drab groeien paddestoelen. Deze paddestoelen zijn eiwitbronnen en de resterende drab kan als veevoer worden verkocht. In plaats van dat 2% van de koffieplant wordt omgezet tot een bakje leut, wordt alles omgezet tot nuttige producten. (zie ook de video beneden)

Stone/Steen papier. Van mijnafval wordt met afvalplastic een waterbestendig papier gemaakt dat gewoon kan worden beschreven en recyclebaar is in de plastic of papierafvalstroom.

Zijde wordt gebruikt in biocomposieten. Volledig biologische en afbreekbare alternatieven voor plastic gebaseerd op aardolie.

Regeneratieve landbouw. De huidige landbouw gebruikt de grond eenzijdig om met mest en enkele mineralen eenjarige planten te kweken. Als je terug gaat naar permacultuur, regeneratieve landbouw, meerjarige gewassen, en gemengde teelt kun je met goede of zelfs betere opbrengst landbouw bedrijven die de grond en de aarde niet uitput. Je weet niet wat je leest als je je een beetje verdiept in de materie van bodem en bodemleven. De mens maakt meer kapot dan je lief is, maar gelukkig zijn er alternatieven.

Biogas maken van zeewier. Met grote plantages in zee kan zeewier worden gekweekt dat via fermentatie wordt omgezet naar biogas.

De onderstaande video geeft (in het engels) weer waar de blauwe economie om draait. Ook de website geeft veel informatie. Ook in Venlo wordt gewerkt aan de blauwe economie in het Blue Innovation center.

https://www.youtube.com/watch?v=1af08PSlaIs




Deze pagina delen: