Bona Ciklo
Activiteiten
Volhoudbaarheid
Duurzaam Roermond
FAQ
Over
Contact

Met 3D printen naar de circulaire economie



, met andere Shapeways modellen.

Het brood, met rozijnen, is het levende bewijs dat mijn bakje met rozijnen van de Panasonic SD-ZB2502 broodbakmachine weer werkt. Tijdens het bakken hoort dit bakje open te gaan en de noten en/of rozijnen te doseren. Helaas was het plastic onderdeel dat dit bakje deed opengaan, al een hele tijd kapot. Een nieuw bakje kostte meer dan 50 euro (tegenwoordig kun je het al kopen voor 20 euro) dus dat was wat gortig. Het bleef de afgelopen tijd bij brood alleen, geen toevoegingen. Totdat ik op cursus 3D printen ging en op de cursus het betreffende onderdeel leerde natekenen en in PLA (polymelkzuur, een biologisch en biologisch afbreekbaar plastic) kon printen. Ik schreef daarover al eerder een blog onder de titel "Repair Café 2.0". Ik eindigde de blog met de opmerking dat PLA leuk is voor prototyping maar doordat het niet tegen hoge temperatuur kan, kan het niet in de broodbakmachine worden toegepast. Vandaar dat ik de finale tekening heb doorgestuurd naar een online printdienst Shapeways. Daar heb ik het onderdeeltje in nylon kunnen printen en er direct 2 van laten maken. De docent van het 3D printen bleek namelijk dezelfde broodbakmachine te hebben en ook zijn notendispenser deed het niet meer. Wat een toeval!

Als jij ook een Panasonic SD-ZB2502 of vergelijkbare broodbakmachine hebt met een defecte notendispenser dan kun je in mijn online winkel bij Shapeways zelf dit onderdeel bestellen. Het inbouwen is niet moeilijk als je het oude gebroken onderdeel nog steeds in de machine hebt zitten. Kwestie van uitnemen van de dispenser, twee schroefjes los, onderdeel uitwisselen en schroefjes weer vast.

Update: Nadat ik zelf geleerd heb hoe ik dit onderdeel moet tekenen en printen (erg leerzaam) blijken in Engelstalige landen dezelfde Panasonic broodbakmachine voor dezelfde problemen te zorgen. Ik ben niet de eerste die dit onderdeel heeft geprint, Susan Parker ging mij voor en ook de freshloaf.com site heeft op Shapeways al een ontwerp staan. Volgende keer eerst maar zoeken op Shapeways voor ik zelf aan het ontwerpen ga. Op Youtube staat een handleiding voor het vervangen van het keramisch deel van een vergelijkbare broodbakmachine. Ook handig als het nodig is!

Als eindwerk van de cursus heb ik nog een oud "apparaat" gerepareerd. Uit een ver verleden heb ik nog een leren schooltas. Puntgaaf, alleen was het leren handvat gebroken. Met de opgedane kennis heb ik een nieuw handvat geprint dat bovendien "beter dan nieuw" is doordat het is voorzien van haken waardoor de tas zo aan de bagagedrager te hangen is. Niet te koop in de shop, want de maten en uitvoering zijn speciaal afgestemd op mijn fiets, maar toch leuk om jullie te laten zien wat er kan met 3D printen.

De tekeningen werden gemaakt met Tinkercad een gratis online tekenprogramma in de browser dat dus op alle computers draait. Om zelf 3D te kunnen printen heb je dus eigenlijk naast tijd alleen een computer nodig om via Shapeways.com of hubs.com een printje van je werk te laten maken. Ik wist van tevoren niet dat het zo simpel was.

Wil jij ook dit vak geleerd hebben door Tom Paradis van PCVO in Maasmechelen? Er begint al weer snel een nieuwe cursus. Kijk op PCVO.

Floris Mokveld
dinsdag, 23 januari 2018 om 22:40

ik heb een update gemaakt van de blog nu ik gezien heb dat mijn project al eerder is gedaan door anderen. Dit onderdeel is duidelijk het zwakke onderdeel van een dure en goede broodbakmachine.





Volgend artikel:
Volhoudbaarheid

Vorig artikel:
Gelijkspanning


Artikel onderwerpen



Gerelateerd

Eerlijke producten in de Neerstraat
Gewetensvraag, Fairphone 3
Minder afval begint bij jezelf
De lol van een milieuvriendelijk leven
Leven binnen de draagkracht van de aarde


Deze pagina delen: