Bona Ciklo
Activiteiten
Volhoudbaarheid
Duurzaam Roermond
FAQ
Over
Contact

Infrarood verwarming (2)

Thermiq IR paneel

Enige tijd geleden publiceerde ik al een blogpost over IR (infrarood) verwarming om bijvoorbeeld van het gas af te gaan.  Ik heb de post net nog even doorgelezen en de informatie is nog steeds actueel. Aan de ene kant is het een goedkope manier om van het gas af te gaan, maar het elektriciteitsverbruik blijft een onbekende parameter. Ook zijn er nog steeds geen onafhankelijke tests verschenen waardoor het zeer lastig is als consument een onderscheid te maken tussen goedkope en dure panelen. Vandaag kreeg ik een onafhankelijke studie onder ogen die mij triggerde om mijn opgedane kennis weer met jullie te delen. Het blijft echter een voortschrijdend inzicht, het laatste is nog niet gezegd.

Thermiq, het merk dat door Thuisbaas van Urgenda ook wordt gebruikt heeft recent met een paar partijen de All-electric Challenge van Natuur en Milieu gewonnen. Met een geavanceerde sturing van de IR panelen en een elektrische instant Heater kan een huis snel van het gas worden afgehaald. Een mooie combi. Van Thermiq heb ik zelf nu ook een offerte ontvangen hoeveel het zou gaan kosten als ik mijn hele huis vol IR-panelen zou hangen. Mijn huis is groot en niet geïsoleerd volgens de laatste strenge eisen en de prijs voor het hele huis viel daarom me niet mee. Ik had al verwezen naar de blog van Milieucentraal over IR, ondertussen heeft Greenhome/Nudge ook een interessante beschrijving gegeven van IR verwarming. Het geeft goed weer waar je IR wel en niet voor kunt gebruiken. Beide benadrukken dat de meeste winst waarschijnlijk te halen is met lokale verwarming van een aantal ruimtes. Vandaag kreeg ik dus een onderzoek van DWA onder ogen die berekent dat IR verwarming sec (dus zonder andere verwarming) veel duurder is over 15 of 30 jaar gemeten dan een warmtepomp. De oorzaak is het grote elektriciteitsverbruik. De leveranciers van IR stellen wel dat je kamertemperatuur fors naar beneden kan, maar deze onderzoekers stellen dit ter discussie. Ook Milieucentraal had al eerder gesteld dat monitoring van het elektra verbruik essentieel is om beter te begrijpen of er echt stroom mee kan worden bespaard. Het argument dat je die stroom toch met de zonnepanelen gratis opwekt gaat binnenkort immers niet meer op. Als de saldering opgeheven wordt en je een terugleververgoeding voor je opgewekte stroom krijgt, heb je er niet veel aan dat je in de zomer zoveel stroom produceert aangezien de IR panelen in de winter erg veel gebruiken. De berekening van DWA blijft een inschatting. Of ze alle kosten over 30 jaar hebben mee kunnen nemen is nog maar de vraag. IR lijkt veel simpeler dan een warmtepomp, dus wellicht dat de kosten mee zullen vallen. Ik ga ervan uit dat we nog vaker dit soort studies gaan zien, een positieve ontwikkeling in de kennisopbouw.

Zelf worstel ik nog met de vergelijking tussen een elektrische radiator en een IR paneel. De leveranciers claimen dat IR veel minder stroom gebruikt, maar of dit uiteindelijk de hogere meerprijs rechtvaardigt blijft voor mij nog een vraag. Sinds enige jaren verwarmen wij in het voor- en naseizoen de woonkamer met een goedkoop tweedehands elektrisch kacheltje (op zonnestroom). We verwarmen dan alleen de kamer waarin we verblijven en nemen het kacheltje mee als we naar een andere kamer gaan. Dit scheelt echt flink in het gasverbruik. Zou ik dit met IR panelen aan het plafond willen doen, zou ik  80 keer meer geld kwijt zijn. Of ik dat ooit terugverdien? Ik vraag het me af! (Hoewel ik zelf altijd blijf zeggen dat je niet naar terugverdienen moet kijken maar naar de impact op je milieu en omgeving. Als IR echt minder gebruikt en sneller de kamer opwarmt, kan dit een uitstekend argument zijn)

Mijn huidige plan is daarom om mijn huis te gaan verwarmen met een (hybride) warmtepomp. Wel wil ik gaan kijken of ik bepaalde onverwarmde ruimtes of onregelmatig verwarmde ruimtes kan gaan verwarmen met IR. Ik zal dan de vergelijking tussen het kacheltje en het paneel kunnen maken en eveneens de behaaglijkheid van de IR warmte kunnen ervaren. Ik ga daarvoor waarschijnlijk in de werkkamer en de badkamer aan de gang. Als ik gemeten hebt, kom ik snel weer terug met een blog.
M Hoogland
woensdag, 27 maart 2019 om 13:06

Ik ben erg geinteresseerd in de vervolg blogs
Wij zitten hier met dezelfde vragen.
En willen beginnen met een elektriache kachel voor bijverwarmen. Eventueel gecombineerd met een IR paneel.
Een extra sta in de weg is dat wij in een beschermd stadsdeel wonen. Daardoor mogen er geen zonnepanelen geinstalleerd wordenop ons dak.
Dus zelf opwekken van stroom is niet mogelijk, helaas, helaas.

Floris Mokveld
donderdag, 28 maart 2019 om 12:02

Goed dat je reageert! Er zal zeker nog een vervolg komen. Ik hoop echt dat er goede meetdata beschikbaar komen en dat we goed gaan snappen wat elektrisch verwarmen nu echt kan en wat niet kan.
je woont niet in Roermond neem ik aan. Daar werd jaren geleden al het beleid aangepast zodat aan de achterkant van huizen in het beschermd stadsgezicht wel panelen konden worden gelegd. Het blijft zeer onrechtvaardig dat jullie en bewoners op zo'n plek uitgesloten worden van een deel van de energietransitie. Voor Roermond moet ik er ook weer achteraan want de bevochten uitzondering binnen het stadsgezicht is nu op de website van de gemeente nergens meer te vinden.
Mocht je wel in Roermond wonen, dan hoor ik het graag.
Je kent neem ik aan de pannen met geïntegreerde panelen van ZEP, daar kan toch geen bezwaar tegen zijn?

Merel
vrijdag, 11 oktober 2019 om 19:20

Hallo Floris,

Wanneer jij de kamer waar je verblijft opwarmt met een elektrisch kacheltje, hoe hoog zet je de thermostaat van de cv ketel dan in de woonkamer?
Ik denk erover om alleen in de woonkamer en de keuken, waar wij het meeste verblijven, grote ir panelen op te hangen.
Op de slaapkamers de verwarming op vorst beveiliging te zetten en de badkamer met elektrische verwarming cq straler te verwarmen. Als we dan de cv hooguit 15 graden kunnen zetten, zou dat misschien toch een besparing op leveren.
Zonder zonnepanelen want de achterkant van het dak is weer zichtbaar vanaf een andere weg, helaas.
Graag hoor ik jouw mening hierover

Hartelijke groeten

Merel uit Haarlem

Floris Mokveld
zaterdag, 12 oktober 2019 om 18:57

Merel, volgens mij kan dat zeker gaan werken. Ik weet van mensen die inderdaad op 15 graden verwarmen en dan lekker warm onder de panelen zitten. Met 7% gasverbruik minder per graad kan dit een behoorlijke besparing opleveren! Als ik de werkkamer elektrisch verwarm stond de cv gewoon op nachtstand (15 Graden). Ik ken ook iemand die met een muts op een nog lagere kamertemperatuur heeft, maar ik denk niet dat je dit bedoelt.
De badkamer alleen verwarmen als je er bent tenopzichte van de hele dag 21 Tot 23 graden zal echt gas gaan schelen.
Gelukkig worden er op dit moment ook pilots gedaan waarbij echt gemeten wordt hoeveel IR panelen kunnen besparen. Ik heb zelf nog geen resultaten gezien.
Succes!

Merel
donderdag, 17 oktober 2019 om 10:56

Beste Floris,
Dank voor je snelle reactie. Die heeft mij over de streep getrokken.
Ik heb besloten te beginnen met 1 ir paneel in de keuken (de plek waar wij net meest zitten) als proef. Ook om te voelen hoe behaaglijk dat nu precies is. En dan bijhouden hoeveel extra kW we kwijt zijn en hoeveel gas we besparen.
Vorig jaar heb ik onder de 2 radiatoren in de woonkamer speedcomfort ventilatoren aangebracht. Kosten €250. Niet in de convector put omdat dat te kostbaar is (die is namelijk 6 m lang) en we ook naar ander soort besparingen willen zoeken. Of dit het geld waard is geweest, is moeilijk vast te stellen. Wellicht helpt het de ingestelde 15 graden in de woonkamer sneller te bereiken.
Wanneer jij onderzoeken vindt die de werkelijke besparing meten van ir panelen, zou je die dan willen posten. Daarin ben ik zeer geinteresseerd. Ik vond deze nog niet.
De zonne dakpannen zijn erg kostbaar. Ook zijn er hier optimizers nodig door de vele schaduwplekken op het dak. En dan zijn ze denk ik so wie so niet bruikbaar.

Mark Ossen
donderdag, 7 november 2019 om 10:22

Middels IR panelen zal er zeker een besparing gaan optreden; vraag maar eens na bij ThermIQ. Zij maken trouwens de panelen zelf!
In combinatie met de IR thermoblock glascoating van Susteco treedt er direct gem. 25% minder warmteverlies door glas op!
Een ideale combinatie.

http://www.susteco.eu
Esther
woensdag, 26 juli 2023 om 15:55

Ik ben ook aan het nadenken over alternatieven om mijn woonkamer en badkamer beter te verwarmen. Infraroodverwarming lijkt mij erg aangenaam in de badkamer. Dit is erg rustgevend en ontspannend.

https://www.industrielebadkamer.nl/collections/sunshower




Deze pagina delen: