Bona Ciklo
Activiteiten
Volhoudbaarheid
Duurzaam Roermond
FAQ
Over
Contact

Hoe verwarm jij je badkamer?

22-8-2019 Lees ook het vervolg op deze blog waarbij ik verslag doe van de installatie

Onlangs sprak ik iemand van Inventum bij een symposium. Hij vroeg de groep waar in huis de meeste energie wordt gebruikt. Het antwoord was de badkamer. Ondanks dat we vaak alleen 's ochtends een warme badkamer nodig hebben tijdens het douchen, staat de thermostaat altijd op 21-22 graden, de hele dag door. Daardoor gebruik je voor de badkamer het meeste gas in huis. Voor mij was dat nieuw, ik had er op die manier nooit naar gekeken. Behalve de woon- en eetkamer en de badkamer wordt er in huis al tijden niets meer verwarmd en in de woonkamer wordt de temperatuur sinds het Energise project, een stuk lager ingesteld. Maar de badkamer blijft gewoon de hele dag op 22 graden. Tot voor kort wist ik ook niet hoe ik dat zou kunnen veranderen. Natuurlijk kan ik na het douchen de thermostaatkraan in de badkamer naar een lagere temperatuur verzetten maar hoe denk ik dan vóór de volgende douchebeurt weer de temperatuur op behaaglijk in te stellen? Het was mij helemaal ontgaan dat er tegenwoordig ook thermostaatkranen voor je radiator zijn die programmeerbaar zijn of zelfs via Bluetooth gewijzigd kunnen worden. De thermostaatkraan van bovenstaand plaatje, de Honeywell CR-25 kost bij Conrad 33,50 en dan kan je alleen tussen 7 en 9 uur bijvoorbeeld de badkamer opstoken en de rest van de dag een lagere temperatuur instellen. Als vuistregel hanteer ik altijd 7% minder energie per ingestelde graad op de thermostaat dus dit kan echt wel impact hebben. Bovendien kan ik met zo'n thermostaat ook de werkkamer op tijd verwarmen als ik daar wil werken. De werkkamer is normaal onverwarmd, tot ik er een dagje wil werken. Maar als ik dan pas 's ochtends de thermostaatkraan verzet, ben ik te laat. Het huis is al op temperatuur en met de lage watertemperatuur waarmee we het huis tegenwoordig verwarmen krijg ik de werkkamer niet verwarmd. Maar als ik op die betreffende dag (die nooit als een verrassing komt) de radiator thermostaat al 's nachts hoger zet, wordt de kamer wel opgewarmd voordat ik uit bed stap. En automatisch gaat de temperatuur weer naar beneden. Een laatste toepassing van deze technologie zie ik in flats waar de bewoners gevraagd wordt 's nachts de radiatorthermostaatkranen handmatig elke avond laag te zetten en 's ochtends weer te verhogen. Dit kan nu dus helemaal automatisch. Nooit geweten! Het leuke is dat je ze (meestal) kunt monteren zonder dat je je radiatoren of je hele installatie moet aftappen. Heb je al een Thermostaatkraan op je radiator zitten dan kun je deze nieuwe kraan simpel zelf monteren.

Er zijn verschillende opties naast de genoemde thermostaatkraan van Honeywell die alleen op de kraan zelf te programmeren is.



De Danfoss Eco (online te koop vanaf 35 euro, die met een app te bedienen is en contact legt via Bluetooth

De Equiva die voor 21 euro te koop is.

Of complete domotica systemen zoals Egato EVE (met Siri te bedienen), Smartwares (voor integratie met HomeWizard) of Fibaro kranen die met Z-wave te integreren zijn.




Deze pagina delen: