Bona Ciklo
Activiteiten
Volhoudbaarheid
Duurzaam Roermond
FAQ
Over
Contact

Heb ik al een warmtepomp?

Update: de kogel is door de kerk. Lees vooral ook de vervolgblog, want binnenkort snort er zijn ons een Lucht/Water warmtepomp.

Alweer 3,5 jaar geleden vroeg ik via een blogpost installateurs om de laatste stap verduurzaming van ons huis te komen doen. Na alle isolatie die we hadden aangebracht en maatregelen die we hadden genomen voor verduurzaming was ik van mening dat ik met zelf opgewekte duurzame stroom, mijn huis op een goede duurzame manier zou kunnen verwarmen. Ik had allang een blogpost willen schrijven met plaatjes van de geïnstalleerde warmtepomp op de Kapellerlaan. Zoals uit het stuk in de Limburger van 16 januari bleek, zijn niet alle installateurs al zo ver dat een offerte voor een warmtepomp gesneden koek is. Van sommige installateurs kreeg ik na het huisbezoek nooit een offerte, zelfs niet na wat bellen. Anderen zeiden direct bij binnenkomst dat ik gewoon een CV ketel moet nemen, ik zou een warmtepomp toch nooit terugverdienen. Gelukkig wordt er door CIVIL, het opleidingsinstituut hard gewerkt aan het opleiden van installateurs bij ons in de regio. Dat merk ik ook in de kwaliteit van de offertes die ik tegenwoordig krijg. De tijd waarin het installeren van een CV-ketel de snelste manier is van geld verdienen, zal voorbij gaan. We moeten immers af van onze verslaving van fossiele brandstoffen. Duurzame energie, opgewekt door wind- en zon is een goed alternatief om je huis te kunnen verwarmen. Zeker als je de stroom zelf opwekt met zonnepanelen of je deelneemt in een postcoderoos project of aandeelhouder van een windmolen. Doordat onze stroom nog steeds voor een groot deel wordt opgewekt door kolengestookte centrales komt er bij de overgang naar elektrisch verwarmen niet persé minder CO2 vrij ten opzichte van je gasgestookte CV ketel. Maar natuurlijk wel als je tegelijkertijd investeert in zonnepanelen.

Ik hoop nog steeds deze winter de overstap te kunnen maken naar een warmtepomp. Ik zou graag een demowoning hebben waar we kunnen laten zien dat verwarmen met een warmtepomp ook voor bestaande bouw realistisch is. Misschien een hybride, dus een combinatie van een warmtepomp en een gasgestookte CV ketel, maar misschien toch ook wel een full-electric Lucht-water warmtepomp oplossing. In principe zijn we er klaar voor, nu alleen nog de installateur vinden die het voor een redelijke prijs wil doen. Naast direct contact met locale installateurs heb ik recent ook contact gehad met Klimaatexpert.com, THE FCTRE en heb ik via een kennis ervaringen vernomen van Energie in Huis. Deze landelijk opererende organisaties werken samen met eigen of locale installateurs maar hebben als voordeel dat ze van het onderwerp al veel kennis hebben. Sommigen van hen leiden de installateurs actief op tijdens de installatie van bestelde apparatuur. Datzelfde zie je ook bij de fabrikanten van warmtepompen, die vaak zelf de oplevering testen op goede werking.

Ik hoop echt binnenkort de echte foto's van de warmtepompinstallatie bij ons huis aan jullie te kunnen showen. Inclusief een uitgebreid verhaal over wat er allemaal bij komt kijken. Want we zijn in de fase van 3,5 jaar wel heel veel verrassingen tegen gekomen!

Door de aandacht in het Klimaatakkoord voor warmtepompen en de zorg voor het veranderende klimaat zijn consumenten op grote schaal zelf op zoek naar informatie over warmtepompen. Er komt meer en meer goede onafhankelijke informatie beschikbaar. Goede bronnen zijn:

Milieucentraal Energiebesparen doe je nu van de rijksoverheid, Warmtepomp-weetjes, Warmtepomp info of Energievergelijk

Een onverwacht tegengeluid wil ik jullie ook niet onthouden. Lars Boelen uit Weert heeft zelf al lang een warmtepomp en adviseerde die tot voor kort ook. Toch zag hij in de praktijk dat mensen wel een warmtepomp wilden maar er nog helemaal niet klaar voor zijn. Goed je huis isoleren, ventileren, lage temperatuur radiatoren of vloerverwarming plaatsen en gaan verwarmen op lagere temperatuur zijn goede eerste stappen om met je huis aan de gang te gaan zonder je CV ketel direct te gaan vervangen. Doordat de warmtepomp in Nederland nog nieuw is, is die best duur en wordt door verschillende mensen verwacht dat de prijzen nog naar beneden zullen gaan. (Eerlijk gezegd zijn er ook mensen die verwachten dat de prijzen niet naar beneden gaan aangezien de warmtepomptechnologie niet nieuw is in het buitenland en allang op grote schaal wordt toegepast.) Ik kan zijn blogpost op installatie.nl van harte aanbevelen. Bovendien heeft hij een speciale website gestart met alle tips rond verduurzaming van je huis. Doel is het uitbrengen van een ebook, maar ondertussen kun je alle tips tijdens het schrijven al meelezen. De lezers van mijn blog die via de mail een reactie sturen over het onderwerp van de warmtepomp (dat kan van alles zijn: positieve of negatieve ervaringen, een vraag, een suggestie of tip) maken een kans op het winnen van een gratis toegang tot dit ebook. Onder de inzenders verloot ik een gratis toegang tot dit boek. Pak je kans en stuur me een mail of reageer via het contactformulier op deze site.




Deze pagina delen: