Bona Ciklo
Activiteiten
Volhoudbaarheid
Duurzaam Roermond
FAQ
Over
Contact

Duurzaamheid nog ver te zoeken!

de elektra aansluiting gaat naar 3*25A

Zoals de trouwe lezers weten gaan wij echt van het gas af, te weten eind juni 2019. De voorbereidingen lopen volop en het valt me op hoeveel onverwachte zaken er naar voren komen. Je doet het maar één keer dus alles dat ik leer zal ik zelf nooit meer toepassen. Om jullie als lezers de verrassing te besparen ben ik bezig met het vastleggen van de stappen. Onder andere in de vorm van FAQ's die al aan het ontstaan zijn op de site. Deze verrassing tijdens de opwaardering van de elektra aansluiting zal zeker vermeld gaan worden.

Om de warmtepomp en het inductiefornuis te kunnen aansluiten moet onze installatie verzwaard worden. De 1*35A aansluiting die we hadden is niet genoeg voor dit soort zware apparaten. 3*25 A moet genoeg zijn. Het maandbedrag blijft identiek, alleen moet ik rond de 255 euro afrekenen voor de werkzaamheden van de monteur op de foto.

Ik wist van de elektricien die eerder de meterkast klaar maakte, dat ik niet alleen van 1 fase naar 3 fasen zou gaan maar ook dat ik een nieuwe (slimme) meter zou krijgen. De meter die ik een aantal jaren gebruik is een 1-fase slimme meter en die kan geen 3-fasen meten. Maar dat ook de gasmeter vervangen zou gaan worden was voor mij een complete verrassing! Ik heb al enkele jaren een slimme gasmeter die de standen netjes doorgeeft aan de energieleverancier en via een aansluiting op de zogeheten P1 poort kan ik online mijn gasverbruik netjes monitoren. Ook heb ik een abonnement op wat diensten die op basis van mijn gasverbruik dat ze elke dag binnenlezen, een advies geven over verbruik en mogelijke besparingsmogelijkheden. Toen ik de monteur vertelde dat ik 3 weken later van het gas af ga, kwamen we tot de conclusie dat vervanging van de gasmeter niet echt zinvol, noch duurzaam is. Maar doordat de oude slimme gasmeter blijft hangen ben ik de rapportage via de P1 poort en via de update naar de leverancier per direct kwijt! Geen monitoring meer, niets. Dat had ik dus niet verwacht. Ik vind het zeer onduurzaam dat een goed werkende slimme gasmeter vervangen moet worden na 2 jaar gebruik omdat de nieuwe slimme elektra meter niet meer met deze versie kan praten. Waarom worden dat soort apparaten niet compatible gemaakt zodat je bij een upgrade niet beide meters moet vervangen? Na de vervanging gaan twee meters zo de afvalberg op!! Ik wist niet wat ik hoorde!

Op de foto zie je de nieuwe slimme meter voor de elektra. Gelukkig werkt de P1 poort wel direct en kan ik de elektra standen direct aflezen en bijhouden via het WIFI netwerk. De meter is ook wel een verbetering ten opzichte van de oude. Als je bij de oude de meterstanden moest aflezen kwam je cryptische termen tegen als 1.8-1, 1.8-2 en 2.8-1 en 2.8-2 voor respectievelijk hoog en laag verbruik en hoog en laag teruglevering. In deze meter staat netjes Laag Verbruik, Hoog Verbruik, Laag Teruglevering en Hoog Teruglevering. Dat is wel beter, maar dat die mijn gasmeter niet meer mee kan uitlezen en dat was een flinke tegenvaller.

albert mostard
donderdag, 6 juni 2019 om 03:12

De goedkoopste manier om over te gaan naar meer elektrische energie lijkt mij om dat te realiseren met een warmtepomp en zonnepanelen. Maar als je de gasaansluiting laat afsluiten betaal je ook veel. Niet doen dus. Gas erbij houden. Dan kan je blijven kiezen. Als je minder dan 500 m³ gebuikt per jaar dan kost het minder leveringskosten dan als je meer gebruikt dan 500 m³ per jaar. Voor een particuliere elektriciteit aansluiting kom je altijd uit met de goedkoopste aansluiting (3*25). Daar heb je ook genoeg aan als je met je zonnepanelen alleen in je eigen behoefte wilt voorzien.
Minder gas gebruiken en de elektriciteit opwekken met zonne energie.

http://www.bamby.nl
Floris Mokveld
donderdag, 6 juni 2019 om 06:56

Albert, leuk dat je reageert en een terecht punt! Financieel heb je waarschijnlijk groot gelijk, maar financiën zijn bij mij nooit de primaire drive. Ik wil snappen of het kan, helemaal van het gas af en wat daar voor nodig is. Financieel gezien zou ik waarschijnlijk voor een hybride ketel moeten gaan dan had de installatie niet opgewaardeerd hoeven mogelijk. Maar met de resterende 500 m3 gas houd ik een probleem. Fossiele energie is niet duurzaam, met zon en wind opgewekte elektra wel. En wat als de gemeente bij iemand in de wijk besluit de gasleiding niet te vernieuwen. Dan kom je mijn ervaring op dit moment dus tegen.




Deze pagina delen: