Bona Ciklo
Activiteiten
Volhoudbaarheid
Duurzaam Roermond
FAQ
Over
Contact

Tegelijk stroom verbruiken als opwekken?

update 2 (17-01-2020): Ik heb Enexis gemaild. Dit was het antwoord:

"Ik heb u vraag voorgelegd aan 1 van onze technische specialisten. De uitlezing van de P 1 poort staat los van het registreren van de verbruiken op telwerk 1 t/m 4.De P1 poort laat het salderen niet zien, echter gebeurt het salderen wel in de kWh meter. De telwerken 1 t/m 4 geven  de juiste standen weer en deze zijn wel gesaldeerd.De fout die bij Liander is gevonden in de kWh-meter heeft niets te maken met dit voorbeeld. Enexis heeft desbetreffende kWh-meter niet in het bestande zitten. "Ik zie problemen die er niet zijn is de conclusie.

Update 1 (01-01-2020)verschillende mensen reageerden dat dit probleem bij een slimme meter van Liander al eerder is geconstateerd en met een software update is opgelost (zie de link). Dit gedrag is onwenselijk en zou niet mogen optreden. Blijkbaar heeft mijn slimme meter ditzelfde probleem en moet die worden geüpgraded. Ik zal Enexis moeten gaan bellen. Hebben ze nog tot 2023 de tijd om dit op te lossen, dan wordt de saldering afgeschaft en is dit gedrag zeer duur voor de eigenaars van zonnepanelen.

Sinds onze meterkast is verbouwd van 1-fase naar 3-fase is een raar fenomeen te zien. Als de zonnepanelen volop stroom produceren en ik alle stroom in principe zelf kan opwekken, is er toch invoer (gebruik) vanuit het electriciteitsnet. Ik weet dat omdat ik een zogenaamde P1 monitoring heb lopen op mijn slimme meter. Met deze monitoring via de P1 poort kan ik momentaan zien wat wordt opgewekt of geproduceerd door de zonnepanelen. Tenminste zo was het in de oude meterkast. Of produceren òf gebruiken maar nooit tegelijk. Nu dus wel. Ik heb de installateur om advies gevraagd en die zegt dat dit komt door de 3 fasen. De zonnepanelen leveren terug via een andere fase dan de gebruiker die stroom gebruikt. Misschien is dat zo, maar dat wordt best wel een probleem als na 2023 saldering wordt afgeschaft. Tot 2023 wordt alle gebruikte en zelf geproduceerde stroom gewoon opgeteld en alleen het netto resultaat wordt afgerekend. Een mooi systeem in Nederland! Maar na 2023 krijg je bijvoorbeeld 7 ct voor je geproduceerde stroom en betaal je 20-25 cent per kWh voor alles wat je gebruikt uit het net. Dan is het belangrijk veel zonnestroom zelf te gebruiken. Wij zetten de wasmachine aan als de zon schijnt en kunnen in de toekomst ook andere apparaten met de piek van de zonnepanelen laten samenvallen. Door het nieuwe fenomeen houden we echter verbruik terwijl er genoeg zonnestroom is.

Zijn er onder de lezers van de blog al mensen die dit ook al gezien hebben, of misschien zelfs al opgelost? De installateur zei dat ik een drie fase omvormer nodig zou hebben. Ik zit niet te wachten op extra investeringen, dus zijn er ook andere alternatieven?

Ik realiseer me dat ik dit alleen kan zien doordat ik de slimme meter heb en kan zien wat er wordt geproduceerd en gebruikt. Veel mensen zullen niet eens weten wat hun meter doet op een zonnige dag. Misschien toch verstandig om je meter eens te gaan bekijken? Voor 2023, dus je hebt nog de tijd😎

Erik
donderdag, 5 september 2019 om 20:25

Van te voren beter geadviseerd moeten worden! 3 fase omvormer was beter geweest in jouw geval.

Floris Mokveld
donderdag, 5 september 2019 om 21:51

Die omvormers hangen er al jaren, de ombouw van de meterkast is drie maanden geleden gedaan. Ik denk dat je de volgorde niet goed beschrijft. Ik heb 7 omvormers, ga ze niet allemaal vervangen omdat er een nieuwe meterkast komt. Toch?

Joop
vrijdag, 6 september 2019 om 16:26

Beste Floris,

Als het goed is registreerd je meter alleen het netto verbruik en word je niet per fase afgerekend. Ik heb zelf ook 3 fase aansluiting en een 1 fase omvormer.
Ik hou de opbrengsten & standen netjes bij en bekijken ook regelmatig mijn “momentaan” verbruik op de meter. Misschien kijkt jou eigen p1 meter naar alle telewerken los, de meter zelf zal het echter naar de netbeheerder als totaal doorsturen ( oftewel het gebruik van alle fases tegelijk, incl opwekking)

Floris Mokveld
vrijdag, 6 september 2019 om 18:11

Dat klinkt als goed nieuws!

Floris Wouterlood
vrijdag, 6 september 2019 om 21:07

Hoi Floris, ik heb navraag gedaan bij een bona fide installateur. Die zegt het volgende:

Dat verhaal klopt. Dat is waarom ik klanten met een 3-fase aansluiting altijd een 3-fase omvormer adviseer.
Die digitale meters kunnen precies per fase meten wat er gebeurd. Als ze dan ook nog eens gedifferentieerde tarieven voor geleverde en teruggeleverde stroom gaan hanteren dan ben je tegelijkertijd stroom aan het leveren en afnemen tegen andere tarieven.
Met een “nieuwerwetse”draaischijfmeter heb je nergens last van.
Nee, laat die energiereuzen maar schuiven.

http://www.zonnepanelen.wouterlood.com
Floris Wouterlood
vrijdag, 6 september 2019 om 21:09

je kan het natuurlijk ook niet helpen dat je al een eenfase omvormer had toen je de installatie liet ombouwen naar drie fasen . Het zou mij ook zijn overkomen met al die OK4-tjes .....

http://www.zonnepanelen.wouterlood.com
Floris Mokveld
vrijdag, 6 september 2019 om 21:09

Klinkt niet goed, want wie met een 1fase aansluiting gaat nu vragen om een 3 fasen omvormer. En hoewel ik heel veel van zonnepanelen weet had ik er tot voor vorige week nog NOOIT van gehoord. Dit gaat veel mensen treffen in de toekomst.....

Floris Mokveld
vrijdag, 6 september 2019 om 21:20

Het merendeel van de huizen in Nederland heeft een 1fase aansluiting en dus 1 fase omvormers. De komende jaren gaan deze huizen van het gas af en op zijn minst naar inductie koken op een 3 fasen aansluiting. Moeten die allemaal een nieuwe omvormer? Lekkere business geregeld zo!

Joop
zaterdag, 7 september 2019 om 15:31

Maar een 3 fase omvormer lost in die situatie ook niet je problemen op. Als je netjes verdeeld de opwekking over 3 fase terug-levert, en je hebt op 1fase “piek” verbruik dan zou je nog steeds afnemen en terugleveren tegelijk. Ik voorzie voor nu geen problemen en ook na 2023 niet, ik heb zelf een recente “slimme” meter op 3 fase en een 1fase omvormer. De meter stuurt keurig alleen de netto som van alle fase door.

Floris Mokveld
zaterdag, 7 september 2019 om 15:40

Vandaag Greenchoice ook maar eens gevraagd. Doordat afschaffing van salderen zo ver weg ligt was het lastig een goed antwoord te krijgen. Het beste antwoord dat ik gekregen heb is dat Greenchoice alleen met dagtotalen werkt. In hun app is geen gebruik te zien tijdens de zonneproductie. In die periode zijn de uurtotalen alleen maar negatief terwijl de P1 monitoring pieken laat zien als de wasmachine of Quooker aanslaat.

René
maandag, 9 september 2019 om 13:20

de drie fase omvormer gaat dit ook niet oplossen als de belasting maar op één fase hoog is op (eigen)verbruik. Omvormer verdeeld netjes de geproduceerde kW jes over drie fase dus heb je nog dat leveren en terugleveren gaan lopen!!

http://nvt
onetime
vrijdag, 8 november 2019 om 16:48

Meters die -tegelijk- afname en teruglevering registreren op de telwerken voldoen niet aan de specificaties. Ze moeten namelijk op dezelfde manier als een Ferraris meter meten. Dus de tellers moeten alleen de som van de drie fases volgen, en óf de verbruiksteller, óf de terugleverteller verhogen.
Gewoon melden bij de netbeheerder en -kosteloos- laten vervangen, wegens deze telfout, uiterlijk voordat salderen wordt afgeschaft.

Jammer dat je het merk en type van de meter niet vermeld. Zie ook:
https://www.liander.nl/nieuws/2019/05/22/software-update-nodig-voor-slimme-meter-landis-gyr-e360-smr-50

Hank
dinsdag, 21 juli 2020 om 12:44

Hoi,
Geweldig dat p1 monitoren :-). Ik was tot dezelfde conclusie gekomen en kwam daardoor op deze site uit. Mijn slimme meter is in november 2019 geïnstalleerd en vertoond hetzelfde gedrag (T-210D ESMR5). Ik heb hiervoor ook maar een vraag bij Enexis neergelegd. Mijn zonnepanelen hebben micro omvormers waardoor aansluiten op meerdere fasen volgens mij niet mogelijk is.

cville
maandag, 7 september 2020 om 19:49

Wat was de reactie van Enexis? Ik heb precies dezelfde meter en die saldeert NIET over de fasen.

Hank
maandag, 7 september 2020 om 20:15

Ik moest maar een batterij kopen! Daarna maar even terug gemaild met de info uit de Tweakers forums. Hier staat namelijk dat er afspraken hierover zijn gemaakt ivm rechtsongelijkheid. Dit zou zijn vastgelegd in de Dutch Smart Meter Requirements (DSMR), gepubliceerd door Netbeheer Nederland (de vereniging van alle netbeheerders). Toen kreeg ik te horen dat het bij een collega was gelegd die over de slimme meter ging maar die is op vakantie. Ik wacht dus nog op een antwoord.

Gert
zondag, 17 januari 2021 om 19:59

Hank, heb je al antwoord gehad of is die collega nog op vakantie :-)

Rob
woensdag, 20 januari 2021 om 12:40

Hier hetzelfde verhaal: 3 fasen aansluiting met 3 fasen PV omvormer.
Geeft op P1 poort doodleuk aan dat ik bijvoorbeeld 1500W verbruik en 500W teruglever op hetzelfde moment.
Ik heb de klacht bij Enexis neergelegd en het enige wat ze doen is een monteur langssturen om te controleren of de fasevolgorde klopt tussen het net en de meter.

Hank
vrijdag, 12 maart 2021 om 07:54

:-) Die collega is schijnbaar nog steeds op vakantie. Het drie fasen aansluiten van de micro omvormers is wel mogelijk maar dat vereist een andere kabel die gewoon de panelen verdeeld over de groepen. Zoals hierboven al aangegeven lost dit het probleem niet op. Het verhaal dat de meter wel saldeert is erg twijfelachtig. Ik ben van plan om bij een paar zonnige dagen wat print screens te maken van de p1 resultaten en de zonnepaneel site om zo goed duidelijk te maken wat er fout gaat en zo het intern salderen te kunnen weerleggen. Als blijkt dat dit intern salderen niet werkt dan denk ik eraan om een officiële klacht in te gaan dienen bij Enexis.

Maurice
maandag, 7 februari 2022 om 09:21

Goedemorgen,
Ik zag vanochtend bij mij thuis exact hetzelfde en kwam na wat googlen op deze site. Ook hier de Sagemcom T-210D ESMR5 (bouwjaar 2017) en Enexis als netbeheerder. Ik ben heel erg benieuwd hoe het destijds bij jou is opgelost Hank (het is ondertussen februari 2022 :-))... dat geeft me een beeld hoe en wat ik e.e.a bij Enexis in gang kan zetten.

Alvast bedankt!

Hank
maandag, 7 februari 2022 om 16:33

Hoi Maurice, Helaas is het bij mij even blijven liggen. Het zag er toch al naar uit dat het stopen van salderen uitgesteld ging worden dus ik had niet meer zo'n haast. Ik heb inmiddels wel een mooi dashboard gemaakt in mijn home assistant waar ik screenshotje van kan maken wanneer ik ga meten. Ik heb ook al eens met de ACM gemaild maar die gaan daar niet over kreeg ik te horen ! Op zich snap ik het wel maar er moet niet met twee maten gemeten worden. Ook de opmerking die ik wel eens lees dat het op de rekening niet te zien is klopt niet. Op de rekening staat gewoon de meterstand vermeld die ik ook kan aflezen en die is dus niet verrekend. Overigens was ik afgelopen jaar klant van Welkom energie dus ik heb niks verdient aan de extra opgewekte stroom van afgelopen zomer. lekker balen zeg maar.
Dus nog niet gedaan maar zit nog wel in de planning.
Groetjes Hank.

Floris Mokveld
woensdag, 9 februari 2022 om 09:02

Ik blijf geïnteresseerd. Afschaffen saldering is uitgesteld maar het probleem nog steeds aanwezig, alle mooie verhalen van Enexis ten spijt. Ook ik zie nog steeds gelijktijdig stroom gebruik en productie en geen verrekening aan het einde van de dag zoals Enexis claimt.

Jor
maandag, 12 september 2022 om 22:29

Het valt me op dat bij deze discussies en meningen de termen vermogen en verbruik doorgaans door elkaar gehaald worden. De slimme meter registreerd de vermogens (W) op alle drie de fases zowel positief als negatief en deze worden dan ook als je de p1 uitleest als 6 kanalen afgegeven. Daarnaast ook de stroom, spanning, etc.
Intern berekend de meter met deze vermogens en de factor tijd het energieverbruik (kWh). De resultaten worden weggeschreven op vier telwerken ivm hoog en laag tarief. Twee voor afgenomen energie en twee voor terugeleverde energie. Bij de berekening van vermogen naar verbruik worden fases intern wel degelijk gesaldeerd en alleen de telwerkstanden (kWh) worden door de leverancier gebruikt voor de afrekening.

Floris Mokveld
woensdag, 14 september 2022 om 11:15

interessant, ik begrijp het helaas niet hoe dat werkt.

Peter
zaterdag, 19 augustus 2023 om 17:27

Had als elektromonteur mijn gehele huis met verbruikers netjes verdeeld over 3 fases, en na plaatsing zonnepanelen met 1~ omvormer idd geconstateerd dat ik teruglever op fase 1 ( voor een spotprijs ) en op fase 2 en 3 verbruik ( voor de hoofdprijs )

Nu maar het hele huis ( m.u.v de 3~ verbruikers ) op dezelfde fase aangesloten als de omvormer …




Deze pagina delen: