Bona Ciklo
Activiteiten
Volhoudbaarheid
Duurzaam Roermond
FAQ
Over
Contact

Vakbeurs Energie 2019

Zoals elk jaar heb ik dit jaar ook uitgebreid rondgekeken op de Vakbeurs Energie. Alle nieuwe ontwikkelingen zijn begin oktober van elk jaar te bekijken. Zoals ook vorig jaar veel aandacht voor warmtepompen en een speciale rondleiding langs alle warmtepomp nieuwtjes. Wat mij betreft waren de volgende zaken nieuw en het noemen waard:

Veel fabrikanten tonen de ventilatie-warmtepomp. Voor een huis met niet teveel gasverbruik is dit een oplossing om flink op je gasverbruik te besparen. In plaats van de ventilatiebox in je huis komt een warmtepompbox. Die haalt de warmte uit de afgezogen lucht voor die naar buiten te sturen. Waar nodig kan de WP ook warmte uit de buitenlucht halen. Maar alles zonder buitenunit, dus ook geen last met geluid. Op de foto is een All-electric oplossing van DUCO te zien met een afgesloten voorraadvat waarbij ook het warm water met een warmtewisselaar wordt geproduceerd. Dus geen Legionella ontsmetting nodig wat anders bij een Warmtepomp toch een behoorlijk stroomverbruik genereert. Meer weten, lees de PDF.

Vaste lezers van mijn blog kennen deze hydrotop nog wel. Op de foto staat de buitenunit die in het dak of de gevel wordt weggewerkt. Ik heb vergeefs geprobeerd de afgelopen jaren een installateur te vinden. DHPS neemt nu de installatie zelf in de hand en heeft een flexibele binnenunit met warmtepomp die makkelijk aan de dakhoek aan te passen is. Netjes weggewerkt en stil. Ik heb de Hydrotop voor het eerst gezien in Maasbracht waar die netjes tussen de zonnepanelen was geplaatst. Daardoor wordt de opgewarmde lucht onder de panelen weggezogen wat een verkoeling geeft en een beter rendement van de zonnepanelen. Wil je meer weten over dit product klik dan de PDF.

Mitsubishi had een kleine CO2 warmtepomp staan. De soort koelmiddel is een flinke verandering in de warmtepompbusiness. Koelmiddelen zonder halogeen zoals CO2 en propaan zijn in opkomst. Vooralsnog een kleine capaciteit want de hoge druk is best lastig te controleren voor een huishouden. Bovendien moet er wel op hoge temperatuur (80 graden) worden verwarmd anders heeft dit koelmiddel weinig voordelen.

Je leest het goed. Adviesprijs 900€ en subsidie 1100€. Natuurlijk moet deze warmtepompboiler nog wel geïnstalleerd worden maar voor weinig euro kan je 50% energiereductie genereren ten opzicht van een huidige elektrische boiler. Mooi toch?

IR verwarming met verf en Alu-Folie aan de achterkant om het warmteverlies te minimaliseren was de nieuwe manier van verwarmen die PIF isolatie uit Weert liet zien.

PVT lijkt nu toch echt door te breken. Onder andere bij NIBE maar ook bij Vaillant. De zon straalt elke dag op ons dak en vaak wordt met PV panelen de stroom geoogst. Maar met PVT panelen wordt stroom geoogst maar tevens wordt water opgewarmd. Dit water kan door een water/water warmtepomp gebruikt worden om jouw huis van energie te voorzien. Geen buitenunit, geen ventilator, alleen een compressor. Hier gaan we vast meer van horen. Denk eraan voordat je je dak vol legt met Zonnepanelen. Kan je niet beter stroom en warmte gaan oogsten dan alleen stroom. Ook in combinatie met een wijkwarmteopslag zijn dit soort panelen erg interessant. In de zomer wordt de meeste warmte gegenereerd door de zon maar heb je het eigenlijk niet nodig. Als je dit ondergronds opslaat kan je er in de winter je huis mee verwarmen. Niet echt voor één huis maar wel voor een wijk erg interessant. In de pilot van aardgasvrijer wijken wordt dit nu onderzocht.





Volgend artikel:
Eerlijke producten in de Neerstraat

Vorig artikel:
Duurzame Huizen Route 2019, meld je aan als bezoeker!


Artikel onderwerpen



Gerelateerd

Green Make Over start weer
Warmtebeelden van je woning
Gast Blog: Bereken je eigen CO2 uitstoot/voetafdruk
Heeft een warmtepomp onderhoud nodig?
Actieve jongeren gezocht


Deze pagina delen: