Meten is weten: Enymate

Enymate

Update op 22-1-11: Emails aan de support afdeling worden niet beantwoord en ook afspraken niet nagekomen. Lees ook de reacties. Houd rekening ermee dat je op jezelf aangewezen bent!

Ik ben al een tijdje op zoek naar een methode om mijn meters in de meterkast makkelijker af te lezen waardoor ik vaker dan eenmaal per maand inzicht krijg in de meterstanden en het gebruik. In de krant lees je meestal over de negatieve aspecten van slimme meters omdat je energieverbruik daarmee bij anderen bekend wordt. De positieve kant wordt meestal niet belicht. Met dit soort meters kun je immers veel beter je energieverbruik in kaart brengen. Dat leek me wel wat!

Zo heb ik al een Envi Current Cost meter vanuit Engeland laten komen op een moment dat er in Nederland nog niet veel werd verkocht. Helaas werkt deze meter, net als bijvoorbeeld de nu in Nederland erg populaire Wattson in Nederland alleen als je goed toegang hebt tot individuele, losse, draden in je meterkast. De bijgeleverde klem moet namelijk om één enkele draad in de meterkast worden geplaatst. In mijn meterkast heb ik geen toegang tot één enkele draad. Er gaat bij mij een hoofdkabel in en er komen verschillende losse kabels uit van de verschillende groepen. Deze draden bestaan allemaal uit een plus- en een minkabel en vaak ook een derde (aarde)kabel. Als je de klem toch rondom zo’n kabel met meerdere draden aansluit geeft de meter 0 Watt verbruik omdat plus en min elkaar opheffen. Dus pas op als je iets dergelijks wilt, kijk of jij wel in de meterkast toegang hebt tot enkele draden. In mijn ogen zijn dit soort meters amper geschikt voor mensen in Nederland die geen elektrotechnische opleiding hebben gevolgd.

Enymate

Nee dan de Enymate. Deze meter meet de draaisnelheid van de meter of de knipperfrequentie van de nieuwe LED-elektrameters. De afgebeelde sensors plak je op je stroom-, gas- en watermeter en je kunt dagelijks of zo vaak je wilt aflezen wat je gebruikt. Via bluetooth maakt je computer contact met de Enymate en zo kun je de gegevens downloaden of zelfs realtime de standen op de PC of iPhone aflezen. Zo heb ik nu de zonnepanelen, de gasmeter en de watermeter aangesloten. Hieronder zie je een snapshot van mijn gebruik:

EnymateJe ziet de productie van de zonnepanelen ‘s ochtends starten en tot ‘s avonds 10 uur doorlopen. Je ziet dat we vrijwel geen gas gebruiken omdat de zonneboiler het water goed verwarmt en op de waterstanden kun je zelfs zien wanneer er iemand naar de WC gaat midden in de nacht (4 liter watergebruik). Dus al met al een mooi overzicht dat het inderdaad makkelijker maakt de meterstanden te meten en helpt om bijvoorbeeld te zien wat je ‘s nachts gebruikt aan elektra.

MAAR tot zover het mooie verhaal. Ondanks deze mooie plaatjes kan ik niet ronduit positief zijn over deze Enymate en hem alleen aanraden voor de echte die-hards/doorzetters. Op papier is het heel makkelijk, maar het installeren is geen makkelijk klusje. Ik ben al vele uren kwijt met het vinden van de juiste plek om de sensor te plakken, het instellen van sterkte, contrast, factoren, totdat de uitlezing overeenkomt met de werkelijkheid. Het instellen heeft iets van abacadabra, je weet niet waar je mee bezig bent. De update van de sensors gaat in 50% van de gevallen via de PC fout, waardoor je niet weet of alles naar wens loopt. De sensors zijn al 4 keer van de meter afgevallen waardoor er niets werd gemeten. Dit zie je pas als je de meetwaarden binnen gaat halen, wat je bijvoorbeeld eenmaal per maand doet. Zonde als je dan ziet dat er niets gemeten is. De support van de fabrikant is ronduit slecht. Mails met vragen worden niet beantwoord, de handleiding is zeer summier, dus nogmaals, een erg mooi apparaat, maar alleen als je niet voor een beetje frustratie bang bent. Ondertussen loopt mijn meter nu goed en krijg ik dus dit soort mooie plaatjes. Inderdaad ben ik de productie van mijn zonnepanelen maar gaan meten. De oorspronkelijke bedoeling was om het stroomverbruik te meten, maar door de nieuwe stroommeter die ik heb, gaat dit helaas niet. De nieuwe meter met 4 meterstanden (2 voor verbruik en 2 voor productie) heeft maar één LED. Dus als het zonnepaneel maximaal stroom het net in terugstuurt meet de sensor dit als energieverbruik! Op deze manier wordt een verbruiksmeting volledig irrelevant, vandaar mijn overstap naar Plugwise. Toen ik de Enymate aanschafte werd voor dit fenomeen niet gewaarschuwd, dus pas op als je een moderne meter hebt en zonnepanelen hebt geïnstalleerd:  Het meten van stroomverbruik is nog niet mogelijk. Heb je een ouderwetse terugdraaiende stroommeter dan zal het mogelijk wel goed gaan. Er wordt bij Enymate gewerkt aan een oplossing voor zonnepaneelinstallaties.

Share
This entry was posted in Algemeen, energiebesparing, Meten is weten, Nederlandduurzaam2050, Tips. Bookmark the permalink.

10 Responses to Meten is weten: Enymate

 1. Niels says:

  Vreemd dat je mindere ervaringen met de Enymate hebt. Zover ik heb mogen ervaren heb ik vlotte respons op mijn vragen gehad van de leverancier Enymate, en was het installeren van de sensoren vlot geregeld met correcte en consistente registratie. Misschien heb je vertraging met antwoorden i.v.m. de vakantieperiode (zomer)?

  Daarnaast moet je de Enymate zien als een basis tot verdere besparingen en niet als een PV_monitoring systeem. De versie die ik had wist geen raad met de teruggeleverde energie door mijn hoofdmeter. Hiervoor is/wordt een aparte mogelijkheid ontwikkeld is mij enkele maanden verteld.

  Documentatie is verder goed terug te vinden op de website, dus de summiere documentatie kan ik helaas niet onderstrepen.

  Bluetooth is op zich goed genoeg voor het periodiek uitlezen van de informatie, en ondersteund het oorspronkelijke doel (in kaart brengen van verbruik zodat de gebruiker hierop zijn aanpassingen kan doorvoeren (in gedrag dan wel vervangen van energie-slurpers)).

 2. Floris Mokveld says:

  Ik begrijp je verbazing over mijn kritische recensie.

  Inderdaad ben ik nadat de meter niet met mijn teruggeleverde energie om kon gaan, overgestapt op het meten van de productie. Bij de aanschaf van de Enymate was mij niet bekend dat de Enymate niet zou werken voor energieverbruik op een moderne meter. Er stond op de website zelfs dat die goed zou werken als je energie zou produceren. Mijn vraag over het niet werken van de meter in mijn geval is nu na 5 maanden nog steeds niet beantwoord. Ik ben zelf tot de conclusie gekomen dat het niet werkt en zie inderdaad dat er een mogelijke oplossing aankomt. Erg fraai maar niet zo fraai voor mensen die zonder waarschuwing deze Enymate hebben gekocht!
  Ik heb Erwin een uitgebreide mail in juni gestuurd met de mogelijkheid te reageren op mijn kritiek. Ondanks directe toezegging voor antwoord in dat weekend is er nu een maand later nog geen antwoord binnen. Gezien mijn ervaringen die ik zelf totaal niet had verwacht op basis van het mooie marketing verhaal, wil ik niet langer wachten met publiceren.
  Natuurlijk ken ik de documentatie op de website. Daarin staat echter niet vermeld wat ik moet doen om te voorkomen dat elke keer als de sensor er vanaf valt, ik weer naar de juiste parameters moet zoeken. Ondanks dat de software zegt dat de sensor is geupdate, blijkt uit de meetresultaten dat die met de oude settings werkt en kan ik enkele dagen later alsnog of weer de sensor updaten. Bovendien wordt niet uitgelegd wat deze settings voor effect hebben. Waarom je soms de data door 25 moet delen en toch een goede reading moet krijgen, is mij een raadsel. Vragen hierover werden helaas niet beantwoord.

  Een deel van de problemen die ik ondervind met bluetooth hebben met de Apple software te maken. Heel goed dat die software er is, maar die werkt alleen maar onder hele specifieke omstandigheden. Mogelijk was mijn ervaring beter geweest als ik alleen een windows computer had gehad, maar ook dan waren mijn sensors nog steeds af en toe eraf gevallen, waren de instellingen niet overgekomen via bluetooth ondanks dat de software zegt dat de nieuwe instellingen zijn overgezonden en had ik geen stroom verbruik kunnen meten wat toch uiteindelijk de belangrijkste reden was om de Enymate te gaan gebruiken.

 3. Niels says:

  Vreemd dat de sensoren bij je er af bleven vallen. Is het oppervlak van de meter netjes gereinigd? Lijkt me een incidenteel geval, aangezien ik slechts 1 sensor in het begin zag ‘vallen’, maar na stevig aandrukken is deze 2-3 maanden feilloos blijven zitten. (Na de 2-3 maanden begon bij mij de zonnestroom-productie op te lopen en kwamen er vreemde resultaten uit). Van de teruglevering-problematiek heb ik Enymate contact opgenomen en ze zijn er mee bezig. Maar goed: primaire insteek van Enymate is NIET het monitoren van een zonnestroom-keten mbt produktie/teruglevering, maar algemeen verbruik in een doorsnee nederlandse woning (zonder zonnepanelen).

  Vreemde is wel dat je zelf problemen hebt ervaren met de Apple-applicatie van Enymate. Dit heb ik zelf kunnen testen en geen hinder ondervonden. Wellicht is de afstand mbt bluetooth iets te groot?

  Overigens, mijn Enymate gebruik ik om bij buurtbewoners hun gedrag in beeld te brengen en stukje bewustwording te creeeren.

 4. Floris Mokveld says:

  De sensoren zijn er niet afgevallen door onvoldoende hechting aan de ondergrond, die ik goed had schoongemaakt, maar de sensor is van het daarvoor bedoelde kussentje gevallen. Ik vind persoonlijk 2-3 maanden niet lang voor het blijven zitten van iets dat moet blijven zitten. Zoals gezegd zit de meterkast nogal verstopt en kan ik niet zien als zoiets los gaat zitten. Bij de watermeter idem dito. Op de watermeter geen probleem maar na enkele dagen succesvol meten laat de sensor gedeeltelijk los van het kussentje. Extra ducktape op de meter ‘lost’ dit probleem wel weer op, maar het laat zien dat er nog wel wat te verbeteren valt voor het grote publiek dit kan gebruiken.

  Apple software geeft de volgende problemen (geverifieerd/bevestigd) door Enymate zelf:
  – Als de software actief blijft en de Imac gaat slapen wordt deze niet meer wakker door het dubbelklikken van de muis. De bluetooth verbinding met de muis is verloren gegaan. Dit is altijd zo, dus moet ik niet vergeten de software uit te zetten, maar dan werkt de webserver weer niet. Dus hoewel de webserver het doet werkt dit alleen als de Imac aan staat en niet uit gaat. Dat je je Imac aan moet laten staan om de Enymate uit te kunnen lezen, lijkt me niet de bedoeling.
  – Updaten van de sensors gaat in 50% van de gevallen niet goed. Maar dat geldt ook voor de Windows software dus is wellicht meer een Enymate probleem dan een Apple probleem. Met bluetooth heeft dit niets te maken. De melding is ‘sensor is geupdate” maar in werkelijkheid heeft geen wijziging plaatsgevonden. Dit is bevestigd van de kant van Enymate
  – Uitlezen met bluetooth gaat 2 van de 3 keer fout. gegevens kunnen niet worden gesaved, software moet worden afgesloten, opnieuw opgestart en nieuwe poging worden ondernomen. Dit is elke keer weer hetzelfde probleem,ik weet geen oplossing. Jij wel?
  De apple software is beta, dat klopt, de windows software echter niet en die heeft onder Windows 7 ook vergelijkbare problemen. Mijn conclusies zijn dus niet alleen gebaseerd op beta software. Overigens staat bij de website software ook beta. Ik zou niet weten wat ik met de Enymate zou moeten als ik deze websoftware niet zou hebben, dus het feit dat het beta is ontslaat de firma niet van leveren van deugdelijke software en support. Het blijkt overigens dat het uitblijven van antwoorden ook te maken heeft met het verdwijnen van één van de initiatiefnemers van Enymate. Dat verklaart wellicht iets.

 5. theo smit says:

  Ik heb zelf ook onlangs de Enymate aangeschaft, maar ik ben er helemaal klaar mee. De sensor op mijn kwh werkt niet of ziet de led niet. Dit is een groene led misschien dat dit een probleem is. Alhoewel de sensor elk type led moet kunnen zien.

  Als je de Envi nog hebt ben ik wel geinteresseerd. Alleen kun je met de Envi ook de data naar de pc versturen en verwerken in overzichten of grafieken. En hoeveel sensors zitten er bij want volgens mij heb ik een 3-fase aansluiting waardoor mijn groepen zijn verdeeld over 3 fase.

 6. Jerrel Bechan says:

  Ik ben er ook klaar mee! Ben al bijna 2 maanden bezig om de Enymate überhaupt aan de praat te krijgen. Krijg ook geen reaktie meer van Erwin (ook een maand).
  Ik heb het geprobeerd op een Mac pro, een pc met Windows 7, een pc met XP, een laptop met XP en Vista. Het lukt me gewoon niet!!
  Ik vind het ontzettend jammer want op papier is het een super gadget.

 7. Floris Mokveld says:

  Erwin blijkt niet meer voor Enymate te werken. Vandaar geen antwoord van hem. Ik vandaag met Andre gesproken. Die probeert van Enymate (weer) een succes te maken. Hij herkende een deel van mijn kritiek en ook een deel niet. Dat de sensors los komen is hem nog niet bekend. Dat de bluetooth communicatie voor problemen kan zorgen is bekend, daar wordt via een Wifi verbinding voorbereid. Ik ben benieuwd. Voor de netto meting van zonnepanelen komt mogelijk in November een oplossing. Die zal echter alleen door een installateur geïnstalleerd kunnen worden bij mij in de meterkast.

 8. Floris Mokveld says:

  November ligt allang achter ons, ik heb van de heer Cramer geen woord over de oplossing voor zonnepanelen gekregen. Op mijn reminder emails wordt niet gereageerd. Op de vragen via support overigens ook niet. Vandaag weer een mail gestuurd over het uitblijven van enige reactie. Ik blijf er bij: niet aan te raden!

 9. Floris Mokveld says:

  Ik heb eindelijk weer een reactie van Enymate gehad. Nieuwe eigenaar en nieuwe plannen. Ik ben uitgenodigd een bezoek aan hun bedrijf te brengen. Wordt vervolgd

 10. Jan says:

  Ondanks dat de enymate bij mij goed werkte, behalve dan de sensor op de Elster M100 watermeter, ben ik overgestapt op een Netduino plus microcontroller bordje met netwerk aansluiting en micro sD-card interface.

  Ik heb de sensoren die ik al had van de enymate genomen. De netduino plus logt nu netjes alles op een sD-card. Mijn NAS leest eens in de 2 maande dit sD-kaartje “leeg” en verzamelt de elektriciteits en gas gegevens (water werkt nog steeds niet).

  Het mooie is nu dat ik via mijn netwerk direct overzicht heb van het verbruik. (dat gene wat je normaliter alleen online ziet bij enymate). Sterker nog, meterstanden kan ik direct overnemen van het overzicht, ik hoef hiervoor niet meer op mijn kop in de meterkast te hangen…. (uiteraard check ik nog wel eens of de meterstanden in sync zijn, maar tot op heden klopt het allemaal precies)

  Groet,
  Jan

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *